Ingenjör i stålindustrin

För dig som är civilingenjör eller högskoleingenjör inom materialområdet erbjuder stålindustrin dig en framtid med många utmaningar. Här finns visioner, investeringsvilja, miljömedvetenhet, högteknologi, god lönsamhet och möjligheter till personlig utveckling och vidareutbildning.  

I Sverige finner du många världsledande stålföretag. Här tillverkas spetsprodukter som säljs över hela världen. Många företag har därför ett stort antal produktionsenheter eller säljbolag utomlands.

Här kan du se Amelie och Carl-Filip berätta om sin vardag som ingenjörer på Sandvik Materials Technology.

Vad gör en ingenjör?

Listan med exempel på vad en ingenjör kan arbeta med går att göra väldigt lång. De finns inom nästan alla områden, i en rad olika positioner – med en mängd olika arbetsuppgifter.

Om du är ingenjör i stålindustrin kan du vara allt från specialist, forskare, chef och produktutvecklare till tekniker, konsult eller projektledare. Och du kan arbeta bland annat inom teknik, industri, marknadsföring, försäljning, miljö, tillverkning, information, energi och design. Så i rollen som ingenjör har du alla möjligheter att hitta en plats där just du ska trivas, utvecklas och utmanas.

Det finns några saker som de flesta ingenjörer har gemensamt: De är nyfikna problemlösare och arbetar på ett eller annat sätt med utveckling. Och i grunden har de en bred teknisk utbildning med en fördjupning inom ett särskilt specialområde.

Läs mer: Medarbetare i den svenska stålindustrin