Exjobb, praktik, sommarjobb och trainee

Stålindustrin söker ständigt nya medarbetare som bidrar med nya idéer. Därför uppmuntrar stålindustrin elever och studenter att söka examensarbete, sommarjobb och praktik på ett stålföretag.

Fotograf: Erik Cronberg, Tekniksprånget 

Examensarbete

Utbildningar inom materialteknik har ett nära samarbete med stålindustrin. Vid slutet av utbildningen gör studenten ett examensarbete eller uppsats där studenten använder sina kunskaper i praktiken, ofta på ett företag. Arbetet är ett unikt projekt som gemensamt planeras av student, företag eller organisation och handledare på högskolan.

Utlysningar av examensarbeten inom Jernkontorets teknikområden:

Praktik och sommarjobb

Många stålföretag erbjuder studenter och gymnasieelever praktikplatser och sommarjobb. Det handlar varje år om hundratals jobbtillfällen, till exempel efterfrågas vikarier inom produktions-, underhålls- och transportavdelningar.

Företagen kan ibland prioritera sökande som har en godkänd gymnasieutbildning med inriktning mot teknik eller produktion. Det är också viktigt att du har ett genuint intresse för att arbeta inom industrin.

Sommarjobb i gruv- och stålindustrin 

Ansökningsperioden för sommarjobb och -praktik 2021 har passerat.
I början av 2022 kommer vi här publicera länkar sommarjobb.  

Ett par exempel från tidigare år:

SSAB anställer hundratals sommarvikarier runt om i produktionen. Nathalie Henriksson har sommarjobbat som lokförare på SSAB i Oxelösund: 

Mattias Öhrvall har sommarjobbat som operatör i tapphallen, vid masugn 3 på SSAB i Luleå:

Trainee

Några företag inom stålindustrin erbjuder trainee-platser. Under traineeperioden varvas praktik med teori. Traineen får arbeta med olika arbetsuppgifter inom företaget för att lära sig verksamheten från grunden och för att bygga nätverk inom företaget.

Stålföretag deltar också i Tekniksprånget, ett praktikprogram för ungdomar som vill prova på livet som ingenjör, en chans att få vara junior-trainee.  

Läs mer om Tekniksprånget (teknikspranget.se)