Exjobb, praktik, sommarjobb och trainee

Stålindustrin söker ständigt nya medarbetare som bidrar med nya idéer. Därför uppmuntrar stålindustrin elever och studenter att söka examensarbete, sommarjobb och praktik på ett stålföretag.

Fotograf: Erik Cronberg, Tekniksprånget 

Examensarbete

Utbildningar inom materialteknik har ett nära samarbete med stålindustrin. Vid slutet av utbildningen gör studenten ett examensarbete eller uppsats där studenten använder sina kunskaper i praktiken, ofta på ett företag. Arbetet är ett unikt projekt som gemensamt planeras av student, företag eller organisation och handledare på högskolan.

Praktik och sommarjobb

Flera stålföretag erbjuder studenter och gymnasieelever praktikplatser och sommarjobb. Det kan bland annat vara vikarier inom produktions-, underhålls- och transportavdelningar som efterfrågas.

Företagen kan ibland prioritera sökande som har en godkänd gymnasieutbildning med inriktning mot teknik eller produktion. Det är också viktigt att du har ett genuint intresse för att arbeta inom industrin.

Sommarjobb 2019

Här är en sammanställning över företag som har öppnat sin sommarjobbsansökan för 2019:

Sandvik, sommarjobb – skrolla ner för att hitta de olika platserna du kan söka – Västberga STÄNGDE 17 februari, övriga orter STÄNGER 3 mars.

SSAB erbjuder jobb på fyra orter:
SSAB Finspång  – STÄNGER 28 februari.
SSAB Luleå – STÄNGER 28 februari.
SSAB Oxelösund – STÄNGER 28 februari.
SSAB Borlänge – STÄNGDE 31 januari.

Höganäs – i Höganäs och Halmstad – STÄNGER 13 mars.

LKAB – i Kiruna, Malmberget och Svappavaara – STÄNGER 17 mars.

Uddeholm – i Hagfors – STÄNGER 28 februari

Ovako – i Hofors – STÄNGER 31 mars.

Boliden – ingenjör/tekniker till Garpenberg – STÄNGER 28 februari.  

Outokumpu  – skrolla ner en bit så hittar du ”Internships & summer jobs” – STÄNGDE 31 januari

Sandvik, sommarteknolog  – i Sandviken och Gimo –  STÄNGDE 22 februari.

Exempel från tidigare år: SSAB i Oxelösund hade 2015 cirka 400 sommarvikarier runt om i produktionen. Av dessa var cirka 30 procent tjejer. Hanna-Cajsa Forsberg var en av dem. Hon jobbade vid stålverket som smältare. Se hennes berättelse om hur sommaren har varit: 

Sommarjobb på Stålverket 2015

SSAB i Oxelösund har haft cirka 400 sommarvikarier runt om i produktionen. Den stora skaran sommarvikarier kom in i mars för upplärning och flertalet har nu slutat per den sista augusti. I år var det cirka 30 % tjejer som valde att sommarjobba på SSAB i Oxelösund, vilket är rekordmånga. Koncernövergripande är det 19% kvinnor som arbetar på SSAB. Stort tack för denna gång och vi hoppas många vill komma tillbaka nästa år igen. Prenumerera på lediga tjänster via http://bit.ly/1OU6EBSHanna-Cajsa Forsberg var en av de cirka 400 som har jobbat hela sommaren. Hon kom till Stålverket och jobbar som smältare. Se hennes berättelse om hur sommaren varit.

Posted by SSAB AB on den 24 september 2015

 

Trainee

Några företag inom stålindustrin erbjuder trainee-platser. Under traineeperioden varvas praktik med teori. Traineen får arbeta med olika arbetsuppgifter inom företaget för att lära sig verksamheten från grunden och för att bygga nätverk inom företaget.

Stålföretag deltar också i Tekniksprånget, ett praktikprogram för ungdomar som vill prova på livet som ingenjör, en chans att få vara junior-trainee.  

Läs mer om Tekniksprånget (teknikspranget.se)