Beyond stål

Järn- och stålindustrin har vuxit sig stark i Sverige tack vare malmen, elen och människorna. I dokumentärfilmen, Beyond stål, som Jernkontoret skapat tillsammans med designern och stålentusiasten Naim Josefi, berättar en handfull kreatörer om sitt arbete med ett av världens häftigaste material – stålet. Filmen syftar till att lyfta en av de tillgångar som gjort att stålindustrin kunnat växa sig stark i Sverige: människor med rätt kompetens och mycket kreativitet.

Lite förenklat har järn- och stålindustrin vuxit sig stark i Sverige tack vare malmen, elen och människorna. Tillgång till människor med rätt kompetens och mycket kreativitet är en fråga om både utveckling och överlevnad.

Tillsammans med modedesignern och stålentusiasten Naim Josefi bad Jernkontoret en handfull kreatörer från olika delar av landet, en del med en nära koppling till stålindustrin, andra med ett nyväckt intresse, att berätta om hur de utvecklats tillsammans med ett av världens häftigaste material.

Resultatet blev den vackra dokumentärfilmen Beyond stål.

beyond-stal-2.jpg

Foto: David Walegren

1. Stål för vackra, funktionella redskap och nordisk matkonst

– Jag vill kombinera ett vackert stål med en fruktansvärt bra egenskap. Stålet är utmanande att jobba med, men det finns nog inga begränsningar egentligen, säger Torbjörn Tobbe Lundström, knivmakaren i Åre.


2. Stål som tar kontorsplatsen ut i friska luften

– Jag vill göra smarta saker som underlättar i människans vardag. Stål håller länge och det klarar väldigt tuffa påfrestningar. Tittar vi utanför industrin då tror jag att det finns en massa spännande grejer att utforska med just stål, säger Lovisa Pettersson, designer och skapare av The Bug.


3. Ståltråd som gör succé på modeveckan

– Det mest spännande med projektet var att det var en applikation och en användning av vårt material som inte jag sett framför mig tidigare. Att det gick att göra tyg, det var fascinerande. Det öppnar ju upp helt andra dimensioner för vad vi kan använda det här materialet till – det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Dilip Chandrasekaran, Head of R&D and technology på Kanthal.

– Att få ihop två olika branscher. Att två kulturer möts det är väldigt spännande, det kanske är den viktigaste delen i det här projektet, säger Naim Josefi, modedesigner och stålentusiast.


4. Stål som poesi och origami

– Stilride handlar om att vi vill undersöka den platta plåtens fulla potential. När vi viker plåten för att göra vår konstruktion så liknar ju det till viss del det man gör i origami, berättar Tue Beijer, industridesigner och skapar av Stilride.


5. Galaklänningar som är både "beyond mode" och "beyond stål"

– Efter modeveckan så blev projektet väldigt uppmärksammat. Det kom folk utifrån och knackade på i vår reception och alla ville se stålklänningen. Jag tror att man kan bli hur kreativ som helst. Jag tror att det finns oändligt med möjligheter med stål, säger Timmy Samuelsson, produktionstekniker på Voestalpine i Munkfors och medskapar till Steel Dress.

– Samarbetet med Munkfors var helt galet bra. Jag tänkte lite kreativt med färger och då plötsligt kom 100 meter band i svarta färger som aldrig tillverkats tidigare. Målet var att etablera något riktigt exklusivt, beyond mode och beyond stål, och ta det in på modeveckan, berättar Naim Josefi, modedesigner och skapare av bland annat Steel Dress och fortsätter, och visa ett verkligt unikt och innovativt samarbete mellan modeindustrin och stålindustrin.


6. Stål – det är doften av en hållbar omställning

– Jag skapar drömmar och definierar bolags eller människors doft-DNA. En doft är ju otroligt abstrakt, att kunna identifiera den och applicera den på ett så påtagligt material som stål det är en av de mest unika kombinationerna som jag jobbat med. Hittills! säger Linda Landenberg Holst, parfymör och medskapar av parfymen Steel by Naim.

 


Se hela filmen BEYOND STÅL:

Filmen finns även med engelska undertexter (youtube.com)