Ståldagen 2022

Ståldagen är järn- och stålindustrins stora, gemensamma visionsdag som i år arrangerades den 23 november. Konferensen spelades in och kan ses i efterhand.

Årets tema var ”acceptans för omställning” och under dagen diskuterades frågor om hur olika samhällsaktörer tillsammans kan skapa förutsättningar för en lyckad omställning och vad som krävs från respektive part. Centrala frågeställningar som elförsörjning, tillståndsprocesser och kompetensförsörjning lyftes, liksom konkreta exempel vad som sker inom järn- och stålindustrin redan idag.

Ståldagen genomfördes i hybridversion. Talare och paneldeltagare medverkade på plats i Bryggarsalen i Stockholm och så gjorde även närmare 200 gäster och drygt 300 lyssnade in digitalt.

Ståldagen livesändes även via Youtube och en inspelning finns att se i efterhand (se program med tidsangivelser nedan):


Program för Ståldagen 2022

Moderator: Karin Klingenstierna

Välkomna till Ståldagen 2022! Annika Roos, vd på Jernkontoret, Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB och moderator Karin Klingenstierna.

Vad har järn- och stålindustrin att vänta efter valet? Analys av det politiska läget med Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD.

Vilka frågor ser industrin som centrala för omställningen? Samtal med Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB och Göran Björkman, vd och koncernchef på Alleima.

Politikersamtal om kompetensförsörjning med Louise Eklund, riksdagsledamot (L) och Muharrem Demirok, riksdagsledamot (C).

Politikersamtal om tillståndsprocesser med Mats Green, riksdagsledamot (M) och Per Bolund, riksdagsledamot och språkrör (MP).

Politikersamtal om elförsörjning med Camilla Brodin, riksdagsledamot (KD) och Isak From, riksdagsledamot (S).

Hur uppnår vi ökad acceptans för omställning av industrin och samhället inom EU? Ett panelsamtal mellan Erik von Pistohlkors, biträdande chef för EU-kommissionens representation i Sverige och Eva Blixt, rådgivare i miljöfrågor på Jernkontoret.

Reflektioner kring politikersamtalen med Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på SvD, Viktoria Karsberg, Head of Corporate Identity and Group Communications på SSAB och Emma Lefdal, Vice President Marketing and Corporate Communications på Höganäs.

Industrirevolution i norr (del I). Peter Larsson, regeringens samordnare i Norrbotten och Västerbotten, summerar sitt uppdrag. 

Industrirevolution i norr (del II). Samtal med Carl Orrling, Vice President of Strategic Technical Development på SSAB och Carina Sammeli, kommunstyrelsens ordförande (S) i Luleå kommun om samverkan och planer på ett nytt integrerat elektrostålverk och valsverk i Luleå.

Digital omställning: digitaliseringen av stålindustrin i internationell jämförelse. Presentation med Ola Norén, Head of Metallurgy, ABB.

Vad är på gång inom stålindustrin? Samtal mellan Catharina Nordeman, Sustainability director på Höganäs, Marie Louise Falkland, Market Development & Sustainable Solutions på Outokumpu och Eva Lindh-Ulmgren, Head of Tube R&D på Alleima.

Jernkontoret 275 år. Historisk exposé om järnets och stålets betydelse för samhällsutvecklingen med Gunnar Wetterberg, historiker och samhällsdebattör.

Avslutning med Annika Roos, vd på Jernkontoret.

En ihopklippt version av Ståldagen 2021 i helhet hittar du på Jernkontorets Youtube-kanal.

Ståldagen är branschens stora, gemensamma visionsdag – den årliga mötesplatsen för dig som vill diskutera hur järn- och stålindustrin kan bidra till att lösa klimatfrågan, skapa framtidens jobb och innovationer i världsklass.

Läs om och se inspelningar från tidigare Ståldagar:

Stål formar en bättre framtid