Bli ingenjör eller tekniker på Bergsskolan i Filipstad

Sedan 1830 har Bergsskolan i Filipstad utbildat ingenjörer och tekniker. Idag är det en yrkeshögskola som erbjuder attraktiva utbildningar i nära samarbete med industrin. Ansökan till höstens program är öppen till 15 maj på bergsskolan.se. numera finns även möjligheten att studera vidare efter Bergsskolan och läsa en master på KTH, LTU eller Örebro universitet. 

Foto: Pia Nordlander.

Bergsskolan i Filipstad har sedan 1830 utbildat ingenjörer och tekniker. Idag är skolan en yrkeshögskola (YH) som erbjuder yrkeshögskoleutbildningar inom ingenjörskonst och teknik och intresset för utbildningarna är stort.  

Fler vägar in 

Bergsskolan har inte bara längre ansökningstid än högskolorna, de antar dessutom studenter baserat även på så kallad reell kompetens, vilket betyder att det går att komma in med andra meriter än betyg från det traditionella skolsystemet. Exempel på reell kompetens kan vara arbetslivserfarenhet, internutbildningar och odokumenterade studier utomlands. Är du osäker på om dina erfarenheter räknas som reell kompetens – hör av dig till Bergsskolan! 

Bergsskolan har också tillstånd att genomföra så kallade basterminer. Dessa är till för att sökande som inte är behöriga till ingenjörsprogrammen ska kunna läsa in det som fattas och bli behöriga. De som får godkänt på basterminen är garanterade platser på ingenjörsprogrammen. 

Fyra YH-utbildningar i nära samarbete med industrin 

Bergsskolan har en lång tradition av nära samarbete med industri och näringsliv. Utbildningarna är välkända inom industrin och innehållet är anpassat efter företagens behov, vilket gör att de examinerade eleverna är eftertraktade och ofta har lätt att få jobb. 

Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret och ordförande för Bergsskolan, ser positivt på framtiden för skolan. 

– Vi ser att många intressanta och banbrytande projekt inom svensk stålindustri är i full gång och många företag letar efter rätt kompetens, inte minst personer med en examen från Bergsskolan, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret. 

Utbildningarna som ges heter Bergsskoleingenjörer (tre år) och Bergsskoletekniker (två år), båda finns inom metall och verkstad respektive berg och anläggning. YH-utbildningarnas kursplaner omfattar 25 procent ”lärande i arbete”, alltså praktik ute på olika företag. Det kan bidra till att knyta kontakter, göra studenterna än mer förberedda för arbetslivet och få studenterna att bättre förstå och ta till sig den teori som kurserna innehåller. Bergsskolan har säkrat praktikplatser åt alla studenter på olika företag runt om i Sverige. 

De utbildningar som kommer att ges på Bergsskolan i Filipstad med start hösten 2024 är: 

  • Bergsskoletekniker Metall- och verkstadsindustri, 2 år 
  • Bergsskoleingenjör Berg- och anläggningsteknik, 3 år 

Möjlighet att studera vidare till akademisk examen 

Under 2023 nåddes en historisk samsyn som innebär att det för första gången i Sverige blir möjligt för yrkesutbildade att gå vidare och studera till en akademisk masterexamen. Sedan hösten 2023 är det nämligen möjligt för studenter på Bergsskolan att fortsätta studera vid Kungliga Tekniska högskolan, KTH. Från och med hösten 2024 blir det även möjligt för studenter vid Bergsskolan att fortsätta studera till en akademisk masterexamen på Luleå tekniska universitet, LTU och Örebro universitet.   

Gemytlig liten skola satsar för framtiden 

Bergskolan är välkänd för den familjära stämning och goda sammanhållning som där sägs råda. Skolan är liten och så uppfattas även avståndet mellan elever och lärare. Många elever uppskattar detta. 

Maria Lindh, tillförordnad rektor på Bergsskolan, kommer att hålla i Bergsskolans digitala öppet hus. Foto: Privat.  

Digitalt öppet hus 24 april 

Den 24 april arrangerar Bergsskolan ett digitalt öppet hus via Teams för blivande studenter mellan kl. 12.15-12.45. Maria Lindh, tillförordnad rektor på Bergsskolan, hoppas att det kan öppna upp för frågor och funderingar kring att plugga i Filipstad och på Bergsskolan.  

– Vanliga frågor vi får är ju till exempel: Hur är det att läsa på Bergsskolan? Måste jag alltid vara på plats? Hur är studentlivet? Får jag jobb? Sådana frågor kommer vi att besvara under vårt digitala öppet hus, så missa inte att delta, säger Maria Lindh.  

För den som är intresserad av att delta i Bergsskolans digitala öppet hus – mejla till maria.lindh@bergsskolan.se 

Bergsskolan håller öppet för ansökningar till höstens utbildningar till den 15 maj, se bergsskolan.se 

 

Relaterat: