Jernkontoret välkomnar viktiga budgetsatsningar på forskning och innovation

Förstärkningar av Vinnova och RISE är avgörande för att Sverige och svensk industri ska klara den pågående omställningen. Forskning och innovation bidrar till en konkurrenskraftig industri och dagens budgetsatsningar välkomnas av Jernkontoret.

Det är viktigare än någonsin att forskare från industri, institut och akademi kan komma samman för att hitta lösningar och visa vägen framåt.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna presenterar idag viktiga budgetsatsningar för forskning och innovation, bland annat genom en förstärkning med 525 miljoner kronor till Vinnova och ytterligare 95 miljoner kronor till forskningsinstitutet RISE.

– I den kraftiga omställning vi nu befinner oss är det viktigare än någonsin att forskare från industri, institut och akademi kan komma samman för att hitta lösningar och visa vägen framåt. I det sammanhanget spelar dessa nya pengar stor roll, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Satsningarna väntas bidra till de pågående omställningarna för klimatet och till att stärka svensk konkurrenskraft i kölvattnet av Covid-19.

– Det känns bra att beslutsfattarna visar att de förstår att satsningar på forskning och innovation är helt avgörande för Sverige som kunskapsnation och för vår framtid. En konkurrenskraftig industri bidrar till att stärka vår gemensamma ekonomi och svensk välfärd, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Läs mer