Martin Ådahl inviger valstuga i stål

Tisdagen den 3 juli, under Almedalsveckan, inviger Martin Ådahl, chefekonom (C), stålindustrins valstuga i rostfritt stål. Stålstugan visas för första gången upp offentligt under Almedalsveckan och kommer i augusti att ställas upp i Kungsträdgården i Stockholm under partiernas valspurt.

– Vi vill visa politikerna att svensk stålindustri är viktig för Sverige, både som jobbskapare och stor nettoexportör, men kanske framförallt för omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Stålstugan är byggd i duplext rostfritt stål från Outokumpu, ett avancerat höghållfast stål, där Sverige är världsledande med hälften av världsproduktionen. Stålet är underhållsfritt, med en livslängd på mer än 100 år. Stål är dessutom ett 100 procent återvinningsbart material, i evighet.

– Det går inte att förstöra en järnatom. Stål är unikt på det sättet, att det går att återvinna hur många gånger som helst, dessutom med förbättrade egenskaper, säger Bo-Erik Pers.

Stålstugan är formgiven av Björn Hammar som har hämtat inspiration från busstationer som finns runt om i landet. En landsbygd som med sina naturtillgångar lagt basen för det välstånd Sverige har idag. Fasaden på stålstugan har samma material som torntaket på Chrysler Building i New York (Ark. Van Alen). Detta torntak på byggnaden som i år blir 90 år har endast tvättats två gånger, inget annat underhåll krävs.

I stålstugan kan almedalsbesökare träffa företrädare från industrin, läsa Tolv reformer för gruv- och stålnationen Sverige  och Färdplan för fossilfri och konkurrenskraftig stålindustri i Sverige samt #Agenda2030compass. Stålstugan är öppen från måndag 2 juli till onsdag 4 juli. Välkomna!

Tid och plats

Tid: 3 juli klockan 14.00
Plats: Hamngatan 3, Visby

Media är välkomna att delta vid invigningen, anmälan till:
Anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 070 206 75 62

Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 070 206 75 62