Möt våra experter i Almedalen!

Under årets almedalsvecka kommer flera av Jernkontorets experter att vara på plats för att medverka på olika seminarier och rundabordssamtal. Vill du boka någon av dessa till ditt seminarium? Läs mer om vad Jernkontoret tycker och om respektive expert nedan.

En konkurrenskraftig omställning 

Stålföretagen finns i hela Sverige, från norr till söder, med viktiga bidrag till jobb, välfärd och BNP. Idag är den svenska järn- och stålindustrin globalt konkurrenskraftig, ledande i den gröna omställningen, och bidrog 2024 med ett exportvärde på drygt 60 miljarder kronor. Men för att vi ska kunna fortsätta omställningen krävs en industripolitik som river hindren och skapar förutsättningar för detta. 

Elförsörjning 

En viktig faktor bakom Sveriges position som en ledande järn- och stålnation är att företagen har haft en stabil tillgång till el till konkurrenskraftiga kostnader. Om Sverige och svenska företag ska klara av att genomföra klimatomställningen och säkerställa tillväxt måste mycket stora investeringar göras i både produktions- och överföringskapacitet. Staten måste prioritera åtgärder för både elnät och kraftproduktion – och dessa måste genomföras omedelbart.

Läs mer om våra uppmaningar till politiken gällande en stabil elförsörjning här. 

Tillståndsprocesser 

Effektiva tillståndsprocesser är en förutsättning för att åtgärder som minskar utsläpp ska kunna genomföras koordinerat med företagens investeringscykler. Dagens tillståndsprocesser är omständliga och resurskrävande utan att de bidrar till en ökad miljönytta i motsvarande grad. Idag står tillståndsprocesser i vägen för såväl järn- och stålindustrins utveckling som ökad hållbarhet i samhället. Staten måste göra en tydlig och snabb förändring som säkrar effektivare och mer förutsägbara tillståndsprocesser.

Läs mer om våra uppmaningar till politiken i fråga om tillståndsprocesser här. 

Kompetensförsörjning

Den svenska järn- och stålindustrins framgångar bygger på förmågan att kunna attrahera, anställa, utveckla och behålla kvalificerade medarbetare.

För att svenska företag ska kunna fortsätta utvecklas krävs nya idéer och förmåga att tillämpa den senaste tekniken. Tillgång till rätt kompetens hos såväl yrkesarbetare som tjänstemän är avgörande för klimatomställningen, för industrin och för Sverige.

Staten behöver verka för ett fungerande utbildningssystem med ett relevant utbildningsutbud som matchar näringslivets behov så att unga människors investeringar i utbildning kan ge en bra avkastning.

Läs mer om våra uppmaningar till politiken i fråga om kompetensförsörjning inom industrin här. 

Sverige i EU

De svenska järn- och stålföretagens framgångar är beroende av tillgång till en öppen och regelbaserad global marknad, nätverk samt forskning- och innovationssamarbeten.

En aktiv och ambitiös frihandelsagenda är därför helt central för den svenska järn- och stålindustrins konkurrenskraft. Det är också viktigt att Sverige är aktivt i utformningen av EU:s industri- och handelspolitik.

Läs mer om våra uppmaningar till politiken i fråga om svensk stålindustris roll i EU här

Våra experter som är på plats i Visby 2025:

Annika.jpg

Annika Roos, vd
Annika är vd på Jernkontoret och har över 35 års erfarenhet från stålindustrin, bland annat som global chef för Powder-verksamheten inom Sandvik Manufacturing and Machining Solutions. Hon är väl insatt i frågor som rör järn- och stålindustrins omställning såsom kompetensförsörjning, elförsörjning och tillståndsfrågor. Hon pratar också gärna om konkurrenskraft och jobb och hur aktuella EU-frågor påverkar svensk järn- och stålindustri. 

Kontakt och mötesförfrågan: annika.roos@jernkontoret.se 

Gert.jpg

Gert Nilson, teknisk direktör
Gert är teknisk direktör på Jernkontoret och en erfaren röst inom industriell utveckling och järn- och stålindustrins kompetensförsörjning. Med en bred industribakgrund och lång erfarenhet från både svensk och internationell processindustri – bland annat från uppdrag i USA och Tyskland – har han djup förståelse för teknikens roll i industrins omställning. Gert har varit drivande i flera strategiska forsknings- och innovationsinitiativ inom metallindustrin och är också ansvarig för Jernkontorets arbete med kompetensförsörjningsfrågor.

Kontakt och mötesförfrågan: gert.nilson@jernkontoret.se

Mathias.jpg

Mathias Ternell, handelspolitisk direktör
Mathias är handelspolitisk direktör på Jernkontoret. Han är juristen som har stenkoll på läget på stålmarknaden, internationell handel och konkurrensvillkor för svensk industri. Med en bakgrund från både Regeringskansliet och Bryssel har han djup insyn i EU:s handelspolitik och dess påverkan på svensk basindustri.

Kontakt och mötesförfrågan: mathias.ternell@jernkontoret.se

Kristian-L.jpg

Kristian Ljungblad, public affairs-direktör
Kristian är public affairs-direktör på Jernkontoret och har en bred politisk erfarenhet från bland annat Regeringskansliet, riksdagen och Europaparlamentet. Han pratar gärna om järn- och stålindustrins prioriterade frågor för att öka konkurrenskraften och driva på omställningen, både på nationell och EU-nivå. Han är också en van moderator med insikter om politikens och industrins villkor. 

Kontakt och mötesförfrågan: kristian.ljungblad@jernkontoret.se

Eva.jpg

Eva Blixt, rådgivare i miljöfrågor
Eva är rådgivare i miljöfrågor på Jernkontoret och expert på stålindustrins restprodukter, EU:s industriutsläppsdirektiv (IED), en rad olika BREF-dokument och BAT-slutsatser samt avfallsfrågor. Eva är nationalekonom med ett förflutet inom Regeringskansliet och Riksbanken.

Kontakt och mötesförfrågan: eva.blixt@jernkontoret.se 

Sophie.jpg

Sophie Carler, rådgivare i miljöfrågor
Sophie har gedigen kunskap om industrins miljöutmaningar och ansvarar för frågor som rör miljötillståndsprocesser, vatten, mark, luft och biologisk mångfald. Hon har tidigare bland annat varit forskningssekreterare på Formas, under Miljödepartementet. 

Kontakt och mötesförfrågan: sophie.carler@jernkontoret.se

 

Klicka här för att läsa om vilka seminarier Jernkontoret och stålföretagen medverkar i under Almedalsveckan 2025.