Statsministern invigde Ovakos nya vätgasanläggning i Hofors

Igår invigde statsminister Ulf Kristersson Ovakos nya vätgasanläggning i Hofors, en viktig milstolpe i arbetet för en mer hållbar stålindustri. Anläggningen är den första i världen som använder fossilfri vätgas för uppvärmning av stål före valsning. Den har dessutom potential att minska stora utsläpp globalt, förbättra samarbetet över industrigränserna och stärka stålindustrins position som drivande i omställningen till fossilfrihet.

Bild på när (från. v.) Marcus Hedblom, President och CEO Ovako Group, Rickard Qvarfort, President Business Unit Hofors-Hellefors, Katsuhiro Miyamoto, styrelseordförande Ovako och Ulf Kristersson, Sveriges statsminister, ínviger Ovakos nya vätgasanläggning i Hofors. Foto: Richard Paulsson.

Under gårdagen togs ett historiskt steg för svensk stålindustri när statsminister Ulf Kristersson, på plats hos Ovako i Hofors, invigde världens första anläggning för fossilfri vätgas för uppvärmning av stål före valsning. Anläggningen, som blir Europas största fossilfria vätgasanläggning i full drift, innebär ett stort steg för Ovako mot en stålproduktion med nära noll utsläpp.

– Sverige leder nu den fossilfria revolutionen inom ståltillverkning. Det Ovako gör här idag är ett viktigt steg, detta är klimatomställning på riktigt, inte bara tomma ord, sa statsminister Ulf Kristersson i samband med sitt invigningstal.

Metoden, som använder fossilfri vätgas för att värma upp stål före valsning, minskar detta steg i processen till nära noll utsläpp med endast vatten som restprodukt. Dessutom avses vätgasen användas för tankning av bränslecellsdrivna lastbilar och överskottsvärmen från anläggningen blir till fjärrvärme.

– Vätgasanläggningen förstärker Sveriges position när det gäller hållbara innovationer. Efterfrågan ökar på klimatneutralt stål, där vi redan har en ledande position, och det finns ett stort intresse i industrin för denna typ av nya lösningar. Nu visar vi vägen för hur industriell höggradig värme kan göras helt fossilfri, inte bara inom stål, säger Marcus Hedblom, President och CEO Ovako Group.

Statsministern-invigde-vätgasanläggning.jpgUlf Kristersson med Ovakos medarbetare på anläggningen i Hofors. Foto: Alexander Lindström.

Potentialen för vätgas inom samhälle och industri är stort. Med ett stöd från Energimyndigheten och genom att samarbeta med stora aktörer som Volvokoncernen, Hitachi ABB Power Grids Sverige och Nel Hydrogen, kommer investeringen på 180 miljoner kronor i anläggningen i Hofors att kunna göra skillnad från dag ett. Projektet är en strategiskt viktig insats för att etablera en industriöverskridande användning av fossilfri vätgas, öka kunskapen om möjligheterna med bränslet och stärka Sveriges position när det gäller hållbara innovationer.

Redan för några år sedan blev Ovako först i världen med att värma stål med vätgas, men med den nya vätgasanläggningen visar stålindustrin vägen för hur industriell värme kan göras helt fossilfri.

– Den svenska järn- och stålindustrin fortsätter med teknikskiften som drar till sig intresse från resten av världen. Invigningen är ett fint exempel på att industrin följer sin vision om att utveckla ny teknik så att verksamheterna kan ställa om för att nå klimatmålen och stärka konkurrenskraften. Dessutom finns det ett stort intresse för dessa typer av nya lösningar som går att applicera över industrigränserna, säger Annika Roos, vd på Jernkontoret, som deltog vid invigningen.

Ovako är ett dotterbolag till japanska Sanyo Special Steel och en medlem av Nippon Steel Corporation. På plats vid invigningen, där ett stort antal inbjudna gäster deltog, fanns bland andra Japans ambassadör Masaki Noke.

Mer om Ovakos hållbarhetsarbete

Ovako har bedrivit ett hållbarhetsarbete under många år och har idag ett lägre koldioxidutsläpp jämfört med det globala genomsnittet, men arbetar ständigt för att bli ännu bättre. På sikt (senast 2030) planerar Ovako att etablera vätgasproduktionen i alla företagets enheter där stål valsas, under förutsättningen att det finns en god tillgång till fossilfri el. Tillgången till fossilfri el är av Jernkontorets prioriterade frågor.

Mer om Ovakos anläggning i Hofors:

Ovako och H2 Green Steel storsatsar på fossilfri vätgas med Volvo, Hitachi ABB Power Grids Sverige och Nel Hydrogen