Björneborg Steel har tillverkat världens första fossilfria vevaxel

Björneborg Steel och Lincoln Crankshaft & Machine Ltd har med gemensam processkedja tillverkat och levererat världens första fossilfria vevaxel till slutkund i USA. Vevaxeln är framställd med Björneborgs Steels Greenforge®-teknologi och bidrar till att slutkundens koldioxidavtryck minskar.

Världens första fossilfria vevaxel. Foto: Björneborg steel (vänstra bilden) och Lincoln Crankshaft & Machine (högra bilden).

I december 2022 tillverkade Björneborg Steel med sin Greenforge®-teknologi en smidd och värmebehandlad vevaxel. Axeln levererades till Lincoln Crankshaft and Machine Ltd (LCM) som nu framgångsrikt har bearbetat, provat och levererat en komplett färdigställd vevaxel till sin amerikanska slutkund med stort fokus på hållbarhet.

Björneborg Steel och LCM har ett långtgående partnerskap sedan drygt 40 år. I samarbete utvecklar de produkter som bidrar till att slutkundernas koldioxidavtryck minskar.

– Vi är oerhört glada över att ha en kund som LCM som, genom handling, visar både på allvaret i klimatförändringen och vägen framåt. En slutprodukt med utmärkta materialegenskaper är också ett tydligt kvitto på vår gemensamma processkedja. Härifrån fortsätter vi också vår resa mot en helt fossilfri och klimatneutral produktion 2026 säger Håkan Dedorsson, vd för Björneborg Steel.

– LCM ser mycket positivt på att ha en partner som Björneborg som leder utvecklingen av den hållbara smidesindustrin. Det gör det möjligt för oss att förse våra kunder med hållbara produkter och vi ser fram emot att inkludera Greenforge®-produkter i vårt produktutbud säger Charles Conde, General Manager för LCM.

 

Läs mer om Björneborg Steel och Greenforge®:

Relaterad information: