HYBRIT vinner Naturvårdsverkets pris för mod och tempo

Varje år delar Naturvårdsverket ut Miljömålspriset. I år vann initiativet HYBRIT kategorin "Mod och tempo" för att de tagit sig an den enorma utmaningen att göra svensk stålproduktion helt fossilfri. Med det här teknikskiftet finns potential att kapa 10 procent av hela Sveriges koldioxidutsläpp och ännu mer om tekniken sprids globalt.

SSAB:s tekniska direktör Martin Pei tar emot priset. Foto: SSAB.

Miljömålspriset är ett pris som Naturvårdsverket instiftat för att uppmärksamma och belöna ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete som bidrar till att nå Sveriges miljömål. Priset delas ut för första gången i år, då miljömålen fyller 20 år. Priset består av ett inramat diplom och den stora äran att bli utvald och upplyft som ett gott exempel för hela Sverige.

– Med HYBRIT visar SSAB, LKAB och Vattenfall att det går att ställa om stålindustrin. Men det krävs mod, innovation och snabbhet. Därför känns det fantastiskt att HYBRIT uppmärksammas på det här sättet. Vi ser redan nu hur fler stålföretag i världen också börjat våga se möjligheten och kanske följer efter. Jag skulle säga att hela Sverige och världen är vinnare till det här priset, då den här omställningen innebär att vi kommer att kunna minska våra utsläpp med 10 procent i Sverige och har potential att i framtiden även sänka koldioxidutsläppen i andra delar av världen”, säger Martin Pei, teknisk direktör för SSAB och ordförande för HYBRIT.

Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger delade ut priserna i samband med konferensen Miljömålsdagarna i Karlskrona.