Svensk stålindustri glänser på Hannovermässan

Det svenska initiativet för fossilfri stålproduktion, HYBRIT, deltar i veckan på Hannovermässan där Sverige i år är partnerland. Även Höganäs är på plats för att presentera 3D-printade kompontenter tillsammans med Electrolux.

Jan Moström, vd LKAB, Martin Lindqvist, vd SSAB och Magnus Hall, vd Vattenfall, på Hannovermässan. Foto: Viktoria Karsberg/SSAB.

Hannovermässan har i år över 6 000 utställare från 100 länder. En av dessa utställare är SSAB, LKAB och Vattenfall som är på plats för att berätta om HYBRIT, deras gemensamma projekt för fossilfri stålproduktion. Tanken är att att använda vätgas istället för kol vid reduceringen och på så vis endast få vattenånga som utsläpp, istället för koldioxid. Initativet har fått stor uppmärksamhet, såväl nationellt som internationellt. 

– Det här är början på en revolutionerande omställning som kan leda till kraftigt minskade koldioxidutsläpp från stålindustrin, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

I år är Sverige och Tyskland värdar för mässan, som gästas av bland andra statsminister Stefan Löfven, prins Carl-Philip och Tyskland förbundskansler Angela Merkel.

Läs också

Svensk industri i fokus på Hannovermässan (svt.se)