Stålbucklan - Jernkontoret stöttar tjejhockeyn

Jernkontoret, initiativtagare till tjejhockeyturneringen Stålbucklan, har beslutat att dela ut stipendier om 10 000 kr vardera till de klubbar som fostrat de spelare som utses till turneringens Bästa målvakt, Bästa back, Bästa forward samt Most Valuable Player.

Vinnarlaget 2015: Uppland. Foto: Svenska Ishockeyförbundet.

– Stålindustrin finns på orter där hockeyn är stark och det är ingen tillfällighet. Hockey är en sport som kräver rätt inställning och särskilt tjejerna tvingas ofta ha ännu tuffare inställning för att kunna ta plats inom hockeyn. Och en vilja av stål är precis vad vi letar efter hos våra medarbetare i stålindustrin, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Jernkontorets stipendium är ett komplement till de prispengar som de bästa tjejerna får om de lyckas bli Bästa målvakt, Bästa back, Bästa forward respektive Most Valuable Player

– Vi vet att klubbarna ofta kämpar med tuffa ekonomiska förutsättningar, och vi vill med vårt stipendium visa dem lite uppskattning för allt viktigt arbete de gör för att fostra och ge plats åt motiverade hockeyspelare. Vi tror också att det gör vinnarna stolta att ha erövrat ett stipendium hem till sin klubb, säger Gert Nilson.

– Det är såklart jätteroligt att Jernkontoret vill hålla Stålbucklan levande nu när turneringen kommer att gå över till att bli TV-pucken för både tjejer och killar. Initiativet kommer garanterat att uppskattas av moderföreningarna som får ta del av pengarna, säger Emma Spennare, kommunikationsansvarig hos Svenska Ishockeyförbundet.

Bakgrund

Jernkontoret startade Stålbucklan år 2006, då som en årlig turnering med sammansatta lag för tjejer mellan 14-16 år. Anledningen var att det saknades en turning för unga hockeytjejer. Sedan 2012 drivs Stålbucklan i Svenska Ishockeyförbundets regi och från och med i år ingår den i ungdomsturneringen TV-pucken. Jernkontoret finns med som sponsor, i år med ett stipendium som särskilt riktar sig till de bästa hockeyspelarnas hemmaklubbar.