Metallpaviljongen "Jussi" ska locka unga till plåtslagaryrket

Onsdagen den 3 maj invigs Jussi-paviljongen i Kungsträdgården i Stockholm, en installation inspirerad av vind och hav i plåt, stål och aluminium. Paviljongen är ett samarbete som ska locka unga att utbilda sig till plåtslagare som det idag råder stor brist på.

Jussi kommer att finnas på plats i Kungsträdgården 2−6 maj och följer upp förra årets paviljong Droppen som var placerad mellan Operan och Jakobs kyrka under maj månad 2016. Invigningen äger rum onsdagen den 3 maj klockan 12.00 och bjuder på uppträdande av bland andra operasångaren Olle Persson. Det kommer också att finnas plåtslagarelever och plåtslagare på plats för att visa sina kunskaper för allmänheten. Alla intresserade är välkomna att delta.

Både Droppen och Jussi har plåtslageri och arkitektur samt olika metalltypers goda egenskaper inom byggnation som utgångspunkt. Då det idag saknas utbildade plåtslagare är tanken att ”få ner taken” till markplanet för att synliggöra den gedigna och vackra arkitekturen och hantverket som finns där uppe. Jussi är ett exempel på högsta skicklighet inom plåtslageriyrket. Namnet syftar till operasångaren Jussi Björling som bland annat är känd för sitt framförande av låten "Till havs"; paviljongen har formen av segel och hav.

Smygtitt på Jussi-paviljongen. 

– Plåtslageri är ett fantastiskt hantverk som vi länge har varit duktiga på i Sverige, men tyvärr utbildar sig allt färre till yrket. Idag saknas det drygt 1 900 plåtslagare i landet. Jag hoppas vi väcker intresse med den här paviljongen mitt i Kungsträdgården, säger initiativtagaren Björn Hammar.

Stockholms byggtekniska gymnasium har låtit elever delta i tillverkningen av paviljongen under sin praktiktjänst på ett av Stockholms största plåtslagerier, NP-gruppen. Björn Hammar har formgivit paviljongen och lett projektet och August Sahlberg har varit konstnärlig konsult. Projektet har finansierats genom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material. Andra som stöttat projektet är Jernkontoret, Outokumpu Steel, Prefa Aluminium, PEAB, Bröderna Palm AB, Uveco handverktyg, Zoltan smidesarbeten, LIWA-gruppen, SSAB GreenCoat, Werax och Volkswagen.

Välkommen!

Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 070-206 75 62