Välkommen till Droppen!

Skulpturen visar svenskt hantverkskunnande, särskilt plåtslageri, av högsta klass när vi välkomnar världen till Kungsträdgården och Eurovision Song Contest 2016.

Från och med idag kan du se skulpturen Droppen i Kungsträdgården i Stockholm. Uppförandet har stötts ekonomiskt av det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material.

− Metalliska material har bidragit till uppförandet av Droppen för att vi vill visa allt fantastiskt som går att göra med plåtslageri och samtidigt dra uppmärksamhet till de häftiga materialen, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Droppen

Droppen monterades i Kungsträdgården under måndagen.

Droppen är ritad av arkitekt Markus Aerni från Happy Space AB. Utformningen av plåtarbetet är gjord av Björn Hammar, S Hammar AB, som även är initiativtagare och har lett projektet. Plåtslageriarbetet är utfört av plåtslagarmästare Jonny Samuelsson och Per Buhre, G. H. Johansson Plåtslageri AB. Notera särskilt de nedre delarna på den inre bågen. Det är plåtslageri av absolut bästa klass.

Utsida av rostfritt stål

skänkt av Outokumpu i Nyby utanför Eskilstuna

Insida av aluminium

skänkt av IB-Metall, Arlöv

Trästomme innanför plåtarna

tillverkad och skänkt av PEAB

Invigning 6 maj

På fredag invigs Droppen.  Kl. 11.00 invigningstalar Linus Nygren, rektor vid Stockholms yrkestekniska gymnasium i Kista. Därefter kommer två elever från skolan på plåtslagerilinjen att arbeta på ett modelltak och utföra uppgifter som ingår i utbildningen att bli plåtslagare. Den ene har praktiserat på plåtslageriet som beslagit Droppen (www.platslagaren.se). Den andre ska tävla för sin skola i SM veckan efter i Malmö. Det kommer finnas lärare och elever på plats för att svara på frågor om yrket och om plåt i allmänhet. Välkommen!

Kontaktperson:

Gert Nilson, teknisk direktör
gert.nilson@jernkontoret.se, 08-679 17 05