Svensk stålklänning gör internationell succé

Den stålklänning programledaren Clara Henry bar i Melodifestivalens final kommer på fredag, den 24 mars, att presenteras i Beijing, Kina. 

Clara Henry i stålklänning under Melodifestivalens final den 11 mars. Foto: Stina Stjernkvist.

Den uppmärksammade stålklänningen är skapad av den svenska designern Naim Josefi. I ett samarbete med stålföretaget Voestalpine Precision Strip i Munkfors har paljetterna till klänningen tagits fram. Varje paljett är bara 22 tusendels millimeter tjockt, en fjärdedel av ett hårstrå. Verket i Munkfors är en av få fabriker i världen som klarar av att göra så tunt stål.

− Jag tycker att det här samarbetet visar vilka möjligheter ett material som stål ger. Med kreativitet och högt tekniskt kunnande kan en bländande vacker klänning i stål skapas utan att den blir tung eller svår att bära. Dessutom är stålet 100 procent återvinningsbart, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Det är Kinas motsvarighet till Association of Swedish Fashion Brands som bjudit in Naim Josefi att genomföra samma show som han inledde Fashion Week Stockholm med i år. Den kinesiska organisationen har besökt en rad modevisningar i Europa och valt ut designers som de nu bjudit in till Kina.

− Det är förstås en ära att bli inbjuden. Många kineser har gott om pengar och letar efter kreativitet, som man framför allt tycker finns i Europa, säger Naim Josefi.

Clara Henrys blåa, glittriga klänning är en av tre i Josefis visning. Därutöver ingår en i svart och en i silver. Konceptet fick också stor uppmärksamhet när skådespelerskan Bahar Pars bar en ståldekorerad klänning av Josefi på Oscarsgalan i slutet av februari.

Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska Material och Jernkontoret har stöttat projektet och framtagningen av materialet i Josefis klänningar.

− Vi har en vision om att attrahera och utveckla kreativa människor i vår bransch. Att skapa nya samarbeten är en del i att nå det målet, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Stålpaljettklänningar på Stockholm Fashion Week

De tre stålklänningarna som visades på Fashion Week Stockholm den 29 januari kommer att visas i Beijing den 24 mars. Foto: Fashion Week Stockholm.

Läs mer om svenskt stål på catwalken

Kontaktpersoner:

Gert Nilson, teknisk direktör, Jernkontoret och programchef, Metalliska material
gert.nilson@jernkontoret.se, 070 253 01 14

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 070 206 75 62