Workshop om samhällsnyttan av ökad biokolsanvändning

Jernkontorets teknikområde 86 Hållbarhetskompassen arrangerade nyligen en workshop om ökad biokolanvändning. Workshopen skulle utvärdera samhällsnyttan för tre projekt inom forskningsprogrammet Swedish Metals & Minerals.

Deltagare vid workshopen, som arrangerades av teknikområde 86, Hållbarhetskompassen (TO 86). Foto: Jernkontoret.

Den 9 april 2025 samlades 18 personer från företag och organisationer med koppling till stålindustrin, för att delta i tre workshopövningar om arbetsmiljömässiga, regional-sociala och tekno-ekonomiska aspekter av ökad biokolsanvändning. Syftet var att utvärdera samhällsnyttan av tre HåBiMet-projekt (Hållbart biokol för metallurgisk användning) som ingår i forskningsprogrammet Swedish Metals & Minerals, som har delar av sitt programkontor på Jernkontoret.

Workshopövningarna arrangerades av Jernkontorets teknikområde 86 Hållbarhetskompassen. För att utvärdera samhällsnyttan av de tre HåBiMet-projekten fick deltagarna använda verktyget Hållbarhetskompassen, som baserat på FN:s 17 globala mål kan hjälpa användarna att hitta samhällsnyttiga lösningar.

Deltagarna diskuterade tekniska, sociala och policyrelaterade möjligheter och utmaningar med ökad biokolsanvändning. En viktig punkt som lyftes fram var nödvändigheten av att säkerställa biokolets hållbarhetskrav, inklusive arbetsmiljö- och brandsäkerhetskrav genom hela biokolets livscykel, från biomassauttag till användning hos slutkunderna. För att möta de tekniska kravspecifikationerna på metallurgiskt biokol måste det också vara rent och ha låga halter av föroreningar som svavel och fosfor, vilket ställer höga krav på råmaterialet.

Hållbarhetskompassens metodik baseras på FN:s 17 globala mål. Foto: Jernkontoret.

Potential för bred samhällsnytta

Workshopövningarna med Hållbarhetskompassen visade att en hållbar biokolsvärdekedja har potential att skapa bred samhällsnytta genom att involvera lokala och regionala aktörer inom jordbruk, skogsbruk och olika industrigrenar. En utvecklad biokolsverksamhet kan bidra till minskad klimatpåverkan, hållbar produktion och konsumtion, samt skapa nya arbetstillfällen, vilket är särskilt viktigt i områden med stort behov av ekonomisk utveckling.

Biokol kan dessutom användas som jordförbättring, i andra industrier, och fungera som vattenrenande kolsänka, vilket gynnar ytterligare några av FN:s hållbara utvecklingsmål. Användningen av biokol förväntas öka med ytterligare bidrag från biokolsforskningssamarbeten som detta.

Läs mer: