Välbesökt Corrosion Awareness Day

Korrosion finns överallt omkring oss och uppstår när material återgår till ett mer stabilt tillstånd. Mycket kan dock göras för att förhindra att detta får allvarliga konsekvenser för vårt samhälle. För att lyfta aktuella frågeställningar om korrosion anordnade Jernkontoret, KTH och Swerim ett digitalt Corrosion Awareness-seminarium.

Foto: Anthony DeLorenzo.

För att öka medvetenheten om korrosion och sprida information om forskning som pågår inom området, har Jernkontoret, KTH och Swerim under de fem senaste åren arrangerat ett seminarium för att uppmärksamma den internationella Corrosion Awareness Day, som infaller den 24 april. I år anordnades seminariet för femte gången och lockade hela 190 deltagare.

Seminariets första session modererades av Rachel Pettersson, forskningschef på Jernkontoret. Rachel inledde med att hälsa välkommen för att sedan visa olika definitioner av korrosion och områdets bredd. Därefter inleddes eftermiddagens seminariedel.

Första talare var Alexander Wärnheim, RISE, som visade hur skyddande beläggningar bryts ner på nano-, mikro- och makronivå. Sedan talade Caterina Zanella, Jönköping University, om anodisering och vad som kännetecknar en bra anodiserad yta på aluminium. Konstantin Simonov, Swerim, följde därefter och lyfte in-situ röntgenspektroskopiska metoder för tillämpad korrosionsforskning.

Nuria Fuertes, Swerim, modererade seminariets andra session, där första talare var Jonas Engblom, RISE. Han talade om korrosionsrisker från ström vid elektriska installationer. Hans Karlsson, Korrosionsgruppen, visade exempel på användning av katodiskt skydd mot korrosion. Sedan talade Christopher Petersson, KTH, om korrosionsproblem i blykylda kärnreaktorer. Laura Rioja-Monllor, Alleima, fortsatte på kärnkraftspåret och avslutade sessionen med att tala om avgång av nickel från ånggeneratorrör i kärnkraftverk.

Dagens avslutande session modererades av Inger Odnevall, KTH, och inleddes av Erik Nyberg, LTU, som talade om tribokorrosions påverkan på material i rymden, följd av Martin Adell, Tetra Pak som berättade om korrosionsutmaningar i livsmedelsindustrin. Därefter talade Jesper Liske, Chalmers, om huruvida det går att uppnå negativa koldioxidutsläpp vid produktion av elektricitet. Dagens sista talare var Eduard Navalles Martinez, Swerim, som tog upp materialskador i vätgas.

Programmet avslutades med en kort frågestund och Rachel Pettersson tackade alla deltagarna och bjöd in till nästa års Corrosion Awareness Day.

– Det är mycket glädjande att Corrosion Awareness Day drog hela 190 deltagare. Det visar ett stort intresse för korrosionsområdet. Vi hoppas på minst lika många deltagare till Corrosion Awareness Day nästa år. Dessutom anordnar Jernkontoret, Swerim, RISE och KTH konferensen Nordic Corrosion Congress i Stockholm i april 2026, så korrosionsforskning kommer verkligen att synas under nästa år, säger Rachel Pettersson, forskningschef på Jernkontoret.

Nordic Corrosion Congress anordnas i Stockholm 14-16 april 2026. Under de tre dagarna kommer konferensen att belysa de senaste framstegen inom korrosionsforskning och omfatta ett brett spektrum av industriella tillämpningar och tekniska områden. Bland konferensens ämnen finns såväl grundläggande som tillämpad korrosionsforskning, innovativa testmetoder, materialutveckling och strategier för att förebygga korrosion.

Mer info om NCC: https://www.swerim.se/en/19th-nordic-corrosion-congress