Stort svenskt deltagande på INCITE-workshop om innovation inom ståltillverkning
EU-kommissionens nya innovationscenter INCITE genomförde nyligen en workshop i spanska Sevilla 13–15 maj. Den genererade stor uppslutning bland Europas experter på stålprocesser och från andra relevanta organisationer. Svensk järn- och stålindustri, institut och teknikleverantörer tog en mycket aktiv roll, både som talare och frågeställare.

Delar av den svenska delegationen: Linda Ahl, GreenIron; Gunilla Hylander, Hybrit; Dan Hallberg, LKAB; Dilip Chandrasekaran, Kanthal; Susanne Rostmark, SSAB; Eva Blixt Jernkontoret (bakom); Jonas Peterson, Swerim. Foto: Jernkontoret
INCITE är EU-kommissionens nya innovationscenter som ska sammanställa tekniker för omställning till fossilfrihet. Centret ska också verka för främjandet av cirkulär ekonomi i den energiintensiva industrin. En nyligen genomförd workshop i spanska Sevilla,13–15 maj, lockade stor uppslutning med 250 deltagare varav den svenska järn- och stålindustri, institut och teknikleverantörer tog en mycket aktiv roll som talare och frågeställare. Bland deltagarna återfanns miljöorganisationer, medlemsstater och finansiella aktörer samt representanter från olika direktorat. Svenska representanter stod för mer än en fjärdedel av teknikpresentationerna.
– Det har varit tre omtumlande och berikande dagar. Jag är mycket stolt över att Sverige så tydligt dominerar bilden av en industri i omställning med innovativa tekniker både hos företagen själva, avancerade teknikleverantör och ett ledande forskningsinstitut. Den svenska delegation bestod till hälften av kvinnor vilket också förbättrade jämställdheten rejält, säger Eva Blixt, rådgivare i miljöfrågor på Jernkontoret.
Förberedelserna för denna workshop har varit minutiösa och pågått sedan hösten förra året. Tidigt bestämde Jernkontoret, tillsammans med Vinnova-forskningsprojektet IMPACTINCITE (klicka här för att läsa mer) att Sverige skulle vara väl synliga i programmet då den svenska industrin är starkt drivande i omställningen.

Svenska deltagare i Sevilla: Gunilla Hylander, Hybrit; Dilip Chandrasekaran, Kanthal; Dan Hallberg, LKAB; Lars J Nilson, Lunds universitet. Foto: Jernkontoret
Genom Naturvårdsverkets Matthis Persson var Sverige ett av två medlemsländer som gav en presentation under workshopen. En annan som var med och presenterade var Lars J. Nilson, professor på Lunds universitet, som inledde det tekniska blocket om olika omställningsvägar. I det avslutande passet om resursanvändning gavs två exempel på den kvalificerade forskningen som forskningsinstitutet Swerim bedriver. Dessutom var stålföretagen Kanthal och GreenIron del av programmet för att presentera sina respektive tekniklösningar. Gunilla Hylander, vd för Hybrit, deltog också på mötet och lyfter särskilt fram Sveriges roll.
– Det har varit tre väldigt bra dagar med många fina presentationer och tillfällen att diskutera. Som tekniskt intresserad har detta gett mig en tydlig sammanfattning över nuläge och status för utvecklingen av nya möjliga tekniker för järn- och stålframställning i Europa. Som svensk känner jag mig också väldigt stolt över hur väl representerade vi är i utvecklingen av ny teknik för tillverkning med olika tillvägagångssätt, kommenterade Gunilla Hylander, vd för Hybrit.
Resultaten från workshopen kommer att sammanställas i en rapport, som tillsammans med INCITEs plattform och med tidigare genomförda platsbesök, kommer att användas i en årlig teknisk rapport, kallad TRIT (Technical Report on Innovative Technologies), som publiceras i december
2025.
Rapporten ska diskuteras på ett kommande så kallat Artikel 13-forum, ett forum som beskrivs i artikel 13 i industriutsläppsdirektiv och som består av medlemsstater, industrin, miljöorganisationer och kommissionen. Vid forumet fastslås ett arbetsprogram för revidering av de olika BREF-dokumenten (referensdokument för fastställande av bästa tillgängliga teknik för specifika industriprocesser).
Kommissionen bestämde 2024 att BREF-dokumentet för järn- och stålindustrin, som alltså reglerar tekniker för tillverkning av järn- och stål, ska revideras 2026. Resultaten från workshopen behöver agera vägledande i frågan om teknikerna är tillräckligt mogna eller inte.
– Om man reviderar BREF-dokumentet för järn- och stålindustrin för tidigt riskerar den vara obsolet redan innan den ens börjat gälla, för att teknikutvecklingen hunnit vidare. Bedömning av när en BREF ska revideras måste vila på en kombination av ålder, tid och INCITEs samlade bedömning av teknikläget, säger Eva Blixt.
Intresserad av att veta mer? Delta gärna i kommande event:
- 23 maj kl. 09.30 - 11.00: Seminarium särskilt inriktat för forskningsinstitut men öppet för alla. Anmälningslänk: INCITE för forskningsinstitut | Swerim
- 3 juni kl. 09.00 – 12.30: Webbinarium om EU:s innovationscentrum INCITE hos Naturvårdsverket
- 5 juni kl. 09.30 – 11.00: Seminarium särskilt inriktat för teknikleverantörer men öppet för alla - INCITE för teknikleverantörer | Swerim
- 16 oktober kl. 12.00 – 17.00: Seminariet ”One Year with INCITE – keep up the pace på Jernkontoret (inom ramen för Swedish Metals & Minerals).