Dags att söka sommarjobb och praktik inom stålindustrin

För den som söker sommarjobb inom stålindustrin är det hög tid att söka. Hundratals sommarvikariat ska tillsättas och ansökningsperioden för de olika tjänsterna pågår för fullt. Variationen av olika roller är stor och även var i Sverige jobben finns. Nedan listas några av de företag som på olika orter erbjuder vikariat för sommaren 2024. På Seco Tools erbjuds även två sommarpraktikplatser.

Foto: SSAB.

SSAB anställer 800 semestervikarier

Inför sommaren ska 800 sommarvikarier anställas, främst på SSABs produktionsanläggningar i Borlänge, Luleå och Oxelösund. Arbetsuppgifterna varierar, men det största behovet är inom operatörsroller inom produktion, underhåll och transport. Målet är att locka både nya och tidigare sommarjobbare. Sommarjobbarna på SSAB kommer från olika bakgrunder och åldersgrupper, och det ger möjlighet för yngre att få arbetslivserfarenhet och komma in på arbetsmarknaden. Och till saken hör att många av de nuvarande anställda på SSAB började sina karriärer som sommarjobbare.

SSAB har också sett en ökning av kvinnliga sökande till sommarjobben, vilket är positivt eftersom företaget strävar efter en jämn könsfördelning.

Sommarjobben är en väg in i stålindustrin

Tidigare sommaranställda vittnar om att de både lärt sig mycket under perioden och att de gärna kommer tillbaka.. En före detta sommarjobbare på Uddeholm AB skriver: ”Jag har sommarjobbat här förut så det talar för sig självt, jag trivs bra!”

Även en tidigare sommarjobbare på SSAB skriver: ”Detta är min tredje sommar och jag har trivts bra på alla skiftlag som jag jobbat med.”

Amanda Källén är processledare för satsningen Järnkoll, vars syfte är att inspirera unga människor att vara med och forma en bättre framtid – med stålindustrin som arbetsgivare. Hon betonar vikten av att söka ett sommarjobb inom industrin.

Att sommarjobba under studietiden är ett utmärkt sätt att få testa på vad man vill syssla med i framtiden och lära känna industrin. Dessutom samlar man på sig värdefulla erfarenheter och knyter egna kontakter. Sommarjobbet kan vara början på en lång och spännande karriär, säger Amanda Källén.

Andra järn- och stålföretag som söker sommarjobbare:

Jobba i Alleimas industripark i Sandviken
Alleima som är ledande inom ståltillverkning och materialteknologi, söker semestervikarier till sin industripark i Sandviken. Företaget betonar mångfald och inkludering och eftersträvar kompetenta individer inom flera områden som produktion, kvalitet, logistik, ekonomi, kemi, kundsupport och forskning.

Företaget söker även två sommarteknologer, helst högskole- eller civilingenjörsstudenter med intresse för teknik och människa. Uppdraget innefattar avancerade materialundersökningar och dataanalyser i en internationell miljö.

Boliden gruvor söker personal till Skellefteå och Lycksele kommun
Boliden erbjuder en variation av sommarjobb i en miljö som präglas av omsorgsfullhet, mod och ansvar. Jobben sträcker sig från maj till augusti och inkluderar arbete både under och ovan jord, under dagtid eller skiftarbete. Företaget ger praktisk erfarenhet i metallindustrin och placeringar finns i Boliden, Renström, Kankberg och Kristineberg.

Rönnskärsverken i Skelleftehamn, ett av världens mest effektiva smältverk, söker omkring 200 semestervikarier från början av maj till slutet av augusti. Arbetsområden inkluderar processoperatörer, underhåll/service, transport, laboratoriearbete, miljöteknik och administration.

Höganäs AB anställer till sina anläggningar i Höganäs och Halmstad
Höganäs AB är världsledande inom metallpulverproduktion med en årlig kapacitet på 500 000 ton. Inför perioden juni-augusti söker företaget sommarvikarier till sina anläggningar i Höganäs och Halmstad. Sommarvikarierna kommer att arbeta som operatörer i olika processer som produktion, lager och utlastning, kvalitetskontroll, eller fastighetsskötsel. Arbetet är skiftbaserat och inkluderar nattarbete, och tjänsternas placering bestäms baserat på din bostadsort. Företaget lägger stor vikt vid att den som ansöker ska kunna arbeta hela perioden.

Kanthal i Hallstahammar
Kanthal är ett världsledande varumärke för produkter och tjänster inom området för industriell värmningsteknik och resistansmaterial. Inför sommaren söker Kanthal i Hallstahammar semestervikarier till olika produktionsavsnitt och stödfunktioner som underhåll, forskning och utveckling, samt spedition och lager. Sommarvikarierna är nyckelspelare för att uppfylla kundbehov under sommaren. Företaget söker personer med gymnasieutbildning eller högre, gärna med utbildning inom verkstad, teknik eller ingenjörsvetenskap och truck- eller traverskort. Erfarenhet från verkstadsindustri, operatörsarbete eller montering är meriterande.

Jobba på LKAB i Kiruna, Malmberget eller Svappavaara
LKAB söker sommarvikarier till Kiruna, Malmberget och Svappavaara, både ovan och under jord. Vikariaten pågår mellan april-juni med möjlighet till tidigare start. Det som söks är mekaniker, VVS-montörer, elektriker/automationstekniker, driftsoperatörer, maskinservicearbetare till smörj, laborant/provtagare/analystekniker, förrådsarbetare, handledare för ferieungdomar, operatörer och gruvbyggare. Arbetet innefattar bland annat underhåll, drift, provtagning och lagerhantering.

Sök till Outokumpu i Avesta och Degerfors
Outokumpu i Avesta anställer inför sommaren 2024 omkring 150 sommarjobbare och Outokumpu i Degerfors söker cirka 50 sommarjobbare. Som världsledande tillverkare av rostfritt stål erbjuder Outokumpu spännande tjänster såsom operatör, underhållspersonal, förrådspersonal och tjänstemän. Arbetet sker på 2- eller 5-skift, eller dagtid från juni till augusti. Företaget söker engagerade och ansvarstagande personer med gymnasieutbildning/eftergymnasial utbildning inom relevant område.

Ovako Hällefors, Hofors, Smedjebacken och Boxholm söker medarbetare för sommaren
Som en nordisk ledare inom hållbart stål, söker Ovako sommarvikarier, främst för skiftgående operatörsarbete inom produktionsavsnitt samt interna transporter, elektriskt underhåll och servicefunktioner. Tjänsterna inkluderar färdigställning, värmebehandling, svarvning, kapning, produktionsövervakning och materialhantering. Anställningarna varierar i längd från 1 juni till 31 augusti 2024, med varierande arbetstider.

Praktisera hos Seco tools i Fagersta
Seco Tools utvecklar och erbjuder avancerade produkter och lösningar som underlättar metallbearbetning. Inför sommaren erbjuder Seco Tools i Fagersta en sommarpraktik inom R&D för materialdesign och en inom materialkaraktärisering. Praktikplatserna fokuserar på analys av cementerade karbider med tekniker som LOM, SEM och EBSD i ett självständigt laboratoriearbete. Företaget söker motiverade masterstudenter inom Materialvetenskap, Fysik eller Kemi.

Seco Tools i Fagersta och Norberg söker semestervikarier
Inför sommaren söker Seco Tools sommarvikarier till produktionsavsnitt och stödfunktioner som kvalitet, arbetsmiljö, underhåll, forskning och utveckling. Företaget välkomnar sökande med gymnasieutbildning eller högre inom relevanta områden, särskilt teknisk utbildning eller eftergymnasiala studier inom produktionsteknik och liknande.

Uddeholm AB söker cirka 80 sommaranställda
Uddeholm AB producerar verktygsstål som ligger till grund för vardagsprodukter överallt omkring oss. Till både produktion och administration söker nu företaget en rad sommarvikarier. Ett sommarjobb hos Uddeholm AB erbjuder värdefull erfarenhet och en möjlig start på en karriär hos en ledande tillverkare av verktygsstål. Sökande ska ha fyllt 18 år, med undantag för Teknikcollege-studenter i Hagfors/Munkfors.

Urvalet till ovan listade sommarvikariat sker löpande. Läs mer och se hela listan över sommarjobb inom stålindustrin.

Behörighet och urval

För att söka ett sommarvikariat hos någon av stålföretagen finns vissa behörighetskrav. De olika stålföretagen kan ibland prioritera sökande som har en godkänd gymnasieutbildning med inriktning mot teknik eller produktion. Det är också viktigt att den som söker ett sommarvikariat har ett genuint intresse för att arbeta inom industrin.