Stilrides el-scooter snart redo för produktion

Det svenska företaget Stilride startade som ett forskningsprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, med programkontor på Jernkontoret. Nyligen stängde det prisbelönta företaget en investeringsrunda på totalt 31 miljoner kronor. Pengarna innebär ytterligare steg mot en planerad serietillverkning under 2022. Med hjälp av den egenutvecklade tillverkningsprocessen Stilfold, en sorts industriell origami, skapar Stilride el-scootrar av rostfri platt stålplåt.


Bild på en av Strides el-scootrar.

Det svenska företaget Stilride startade som ett forskningsprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, som har sitt programkontor på Jernkontoret. Deras innovativa tillverkningsteknik Stilfold, kort beskriven som vidareutvecklad origami där plåten viks även över krökta linjer, är redan prisbelönt. Nu har företaget stängt en övertecknad investeringsrunda på totalt 31 miljoner kronor.

– Intresset har varit stort från såväl befintliga som nya investerare tack vare en unik tillverkningsprocess och en första produkt som har potentialen att stöpa om en hel marknad. Genom det här tillskottet i kassan kan vi rekrytera ett ännu starkare team för den fortsatta utvecklingen av tekniken och förberedelser för att börja producera Sport Utility Scooter One som vår första serietillverkade produkt senare under året, säger Jonas Nyvang vd på Stilride.

Tekniken Stilfold innebär att stålplåt böjs och viks till mycket hållbara konstruktioner. Som bonus används mindre råvara och vikten blir avsevärt lägre än med traditionella tekniker.

– Stilfold använder en radikalt annorlunda metod för formning av metall som är enklare, mer flexibel och mer hållbar, kort sagt smartare, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret och programchef för Metalliska material.

Läs hela pressmeddelandet på Stilrides webbplats. 

Läs mer om Stilride:

Outokumpu och Stilride tillsammans på prispallen - Jernkontoret

Ny el-scooter av origami-vikt rostfri plåt från Outokumpu - Jernkontoret