Jernkontorets kommunikationsavdelning har värvat Gustav

Den 6 december började Gustav Henschen Ingvar på sitt nya jobb som kommunikatör på Jernkontoret. Tjänsten handlar till stor del om praktisk kommunikation, som att sprida budskap i olika kanaler. Gustav kommer också att stärka olika evenemangsprojekt samt ingå i Team Järnkoll, som riktar sin kommunikation till ungdomar.

Gustav Henschen Ingvar, ny kommunikatör på Jernkontoret. Foto: Pia Nordlander.

Det har gått drygt en månad sedan Gustav Henchen Ingvar fick sitt passerkort till Jernkontorets kommunikationsavdelning. Han började i en hektisk tid, efter den stora konferensen Ståldagen, men före jul. Detta är några få veckor när all verksamhet som har fått stå tillbaka för fokuserat arbete med Ståldagen ska hinnas med före årsslutet.

Tjänsten du sökte är nyinrättad, så det fanns inga överlämningsdokument att läsa in sig på. Hur tycker du att starten på Jernkontoret har varit?

– Den första tiden har varit bra. Tyvärr har den inneburit en del hemarbete på grund av covid-19 – vilket gjort att jag ännu inte har hunnit träffa alla kollegor på Jernkontoret, men de jag har träffat har varit väldigt välkomnande. De delar mer än gärna med sig av information och goda råd, vilket har underlättat för mig att komma in i arbetet. Att rollen är ny gör mitt arbete ganska flexibelt. Jag kan bidra med de specialkunskaper som jag har inom flera olika arbetsområden och -projekt och samtidigt får jag möjlighet att lära mig helt nya, roliga och intressanta saker.

Vad kommer du att arbeta med på Jernkontoret?

– Kommunikation är ett brett område och vi kan kommunicera på många sätt. Tanken är framförallt att jag ska arbeta med evenemang, olika utskick och digitala verktyg som är kopplade till publicering på webbplatsen jernkontoret.se, men också skapa kreativa inlägg på sociala medier. Jag kommer också att jobba med att producera film.

Har du erfarenheter från tidigare arbeten som du kommer att ha nytta av på Jernkontoret?

– Ja. Min utbildning i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebros universitet utgör såklart en grund att stå på. De senaste åren har jag jobbat med kommunikation för fotbollsklubbar på svensk elitnivå, där det jag lärde mig vid skolbänken verkligen sattes på prov i praktiken.

– Jag hade ett stort ansvar och tog många initiativ hos fotbollsklubben Akropolis IF. Det jobbet var väldigt utvecklande, till exempel handlade det om att formulera sig i skrift, göra intervjuer, formge trycksaker och arbeta i olika bild- och videoredigeringsverktyg. Dessutom jobbade jag med att arrangera stora evenemang tillsammans med internationella företag såsom Unibet och Discovery.

Vad var det som lockade dig att helt byta bransch, från fotboll till järn- och stålindustri?

– Möjligheten att lära sig något nytt och bredda kunskaperna lockade mig att byta jobb. Jernkontoret fångade mitt intresse eftersom stål är ett fascinerande material och organisationen jobbar med viktiga samhällsfrågor.

– Jag visste inte så mycket om järn- och stålindustrin, men ju mer jag läste på om branschen inför anställningsprocessen, desto mer intresserad blev jag av jobbet och av att bli en del av organisationen. Det är verkligen imponerande att en hel bransch har formulerat en så tydlig gemensam vision som handlar om att ta ansvar och bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Vilka förväntningar har du på ditt nya jobb?

– Jag ser fram emot att få ingå i ett team med duktiga kollegor som lyfter och utvecklar varandra. Jag gillar samarbeten. Alla har något som de är bra på och att då få dela och sprida kunskaper med andra skapar väldigt bra kommunikationsinsatser.

kommunikationsteamet.jpg

Kommunikationsteamet på Jernkontoret. Från vänster: Anna Thorell, Gustav Henschen Ingvar, Maja Boström, Hanna Escobar-Jansson och Tommy Ekholm.

Finns det något som du kan berätta om dig själv som kollegorna på Jernkontoret ännu inte vet?

– Jag älskar alla sorters idrott. Olika omständigheter har gjort att jag haft turen att få träffa många av de stora svenska idrottsstjärnorna, bland annat fotbollslandslaget med Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson, Marcus Allbäck och Zlatan Ibrahimovic. Jag har även träffat Mats Sundin och Toronto Maple Leafs. Detta är glada och starka minnen som kommer finnas med mig hela livet.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Mitt stora intresse för fotboll och tennis tar upp mycket av min fritid. I övrigt gillar jag att läsa, vara med vänner och familj. Resa och upptäcka nya platser och andra kulturer, men tyvärr har det kommit av sig litet på senare år.