På gång: Snart dags för Metalliska materials årliga programkonferens

Just nu planerar det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material sin årliga programkonferens. I år blir den populära konferensen helt digital, med ett minst lika relevant program som vanligt.

– Vi har precis satt de sista detaljerna för årets programkonferens och det känns jättebra att vi fått ihop ett sådant spännande och brett program i år. Jag är glad att våra deltagare varit snabba med att anmäla sig, eftersom det signalerar att konferensen och det vi diskuterar där är efterfrågat, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret och programchef för Metalliska material, det strategiska innovationsprogrammet med hemvist på Jernkontoret.

Metalliska materials årliga programkonferens, Sveriges främsta konferens för metallforskning, arrangeras för åttonde året i rad. Det är ett mycket uppskattat och välbesökt evenemang, som vanligtvis samlar 200 personer under två heldagar på en konferensanläggning utanför Stockholm. Förra året blev konferensen en hybrid med en fysisk dag och ett antal digitala föredragsdagar.

Tommy Ekholm, kommunikatör på Metalliska material ingår i konferensens arbetsgrupp.

– I år kör vi helt digitalt, det var en så kallad no-brainer, med anledning av rådande pandemitillstånd. Men vi har lärt oss mycket under det senaste året och våra deltagare är vana vid det digitala formatet. Det känns viktigt att inte ställa in, utan ställa om, säger Tommy Ekholm.

Till programkonferensen samlas företrädare för näringsliv, akademi och myndigheter för att diskutera området metalliska material och det strategiska innovationsprogrammet. Det är fritt fram för alla intresserade att anmäla sig för att ta del av årets program.

– Utöver information om programmet Metalliska material och aktuella utlysningar så kommer vi även att prata om materialaspekter på elektrifiering, utmaningar för additiv tillverkning, grafen och hur det kan användas tillsammans med metall. Vi kommer också att få ta del av ett föredrag från en representant för den europeiska policyorganisationen CEPS, säger Tommy Ekholm.

En helt digital programkonferens

På grund av det rådande läget med coronapandemin så är årets konferens helt digital. Det gör att konferensen, som brukar ligga över två dagar, nu sker under en eftermiddag den 17 mars. Andra dagen brukar vara fylld med presentationer från Metalliska materials alla forskningsprojekt. Dessa projektsessioner kommer även de att ske digitalt och de kommer att spridas ut över flera dagar under våren.

Det går att anmäla sig och ta del av de senaste uppdateringarna kring programkonferensen via Metalliska materials webbplats.


Om Metalliska material
Programkontoret för det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material har sitt hemvist på Jernkontoret. Utöver Jernkontoret finns Svenskt Aluminium, Svenska Gjuteriföreningen och Lunds tekniska högskola representerade i programmet.

Metalliska material samlar Sveriges metallindustrier: stål, aluminium, hårdmetall, gjutstål, gjutjärn och gjutna icke- järnmetaller. Metalliska material var ett av de första bland svenska innovationsområden som fick bli ett strategiskt innovationsprogram – en satsning som drivs av Vinnova, Energimyndigheten och forskningsrådet Formas.