Naim Josefis stålkläder i Mandanas nya musikvideo

Att stål och mode hänger ihop det har både stålindustrin och modeindustrin fått lära sig. Modedesignern Naim Josefi, som skapade Lady Gagas omtalade skor i 3d-printat stål och stålklänningar till Oscarsgalans röda matta, har nu tagit stålmodet in i musikvärlden. I Mandanas nya musikvideo är stålkläder och stålsmycken en del av berättelsen.

Artisten Mandana i Voestalpines lokaler i Munkfors. Foto: Albin Rydholm.

I januari släppte artisten Mandana en ny låt och i den medföljande musikvideon har stålkläder en framträdande roll. Föga överraskande är det modedesignern Naim Josefi som har ett finger med i produktionen av musikvideon ”Love you deny”.

Delar av videon spelades in i Munkfors, i Voestalpines lokaler.

– Jag har haft en modevisning där tidigare och jag gillade lokalerna väldigt mycket. Det är en väldigt tuff och spännande miljö. Jag visade bilder för Mandana och vi tyckte båda att lokalerna framhävde den tuffa känslan hos Mandana, berättar Naim Josefi, modedesignern som ofta väljer att arbeta med just stål.

I videon syns några av Naim Josefis tidigare framtagna klänningar, till exempel en av stålpaljetter från just Munkfors och samt klänningar av ståltråd från Kanthal. Naim Josefi tillverkade dessutom åtskilliga helt nya plagg särskilt för videoinspelningen.

– Vi hade några klänningar från mina tidigare arbeten och kollektioner. Men till videon så sydde vi fjorton helt nya korsetter, säger Naim Josefi. 

stålkorsetter.jpg

Till Mandanas musikvideo skapade Naim Josefi korsetter av stål.

Låten har skrivits och producerats av Mandanas äldre syster Mahan Moin, tillsammans med Eduardo Moretti. Den skrevs för tolv år sedan och gavs då ut på persiska.

– Min syster är en persisk popartist. Det här är egentligen en cover på hennes persiska version, fast med en engelsk text skriven av mig, berättar sångerskan Mandana.

Mandana började arbeta som artist på heltid för tre år sedan.

– Det var när min storasyster blev etablerad och självfinansierad inom musikbranschen. Efter arton långa år av att kämpa sig från skivbolag till skivbolag, från förlag till förlag så står hon nu på helt egna ben. Och där kände jag att om hon kan göra det på arton år så måste jag kunna göra det på hälften, skrattar Mandana.

Naim Josefi har fungerat som creative director för musikvideon.

– Jag har varit med och skrivit manuset och tagit fram själva konceptet för videon. Men tillsammans med Mandana så skapade vi en story, själva berättelsen i musikvideon, säger Naim Josefi.
Båda två tycker att det var kul att ta fram ett koncept och kläder i stål och att det fungerade bra för det visuella berättandet. De vill även lyfta hållbarhetsaspekten av stål.

mandana-och-naim.jpg

Mandana och Naim Josefi. Pressbilder.

– Vi har jobbat väldigt mycket med hållbarheten, precis som i mina tidigare projekt. Stål är det mest perfekta materialet att jobba med kring hållbarhet. Vi kan återvinna det, använda det på nya sätt, om och om igen. Varje gång man tar fram materialet på ett nytt sätt så blir det en ny produkt av det och en det får en ny karaktär, säger Naim Josefi.

Hos Mandana sträcker sig kopplingen mellan hållbarhet och mode längre än till att använda stål i sin musikvideo. Att gå ut och själv köpa nya kläder är något som hon helt undviker.

– Jag shoppar inte kläder. Det kanske är konstigt, men jag hatar butiker, jag avskyr nya grejer. Alla kläder jag äger är antingen någon annans, min mormors eller plagg som jag lånat eller fått. Så jag skulle aldrig gå ut och köpa något nytt, säger Mandana.

Naim pekar på att just återanvändning är en stor aspekt av hållbarhetstänket inom mode- och klädvärlden just nu. Det är naturligt, nästan självklart, att plocka upp och använda äldre kläder, men att då kanske använda dem på ett nytt sätt.

– Det finns också ett nytt tänkande och en ny rörelse, där man skapar nya material. Material som går att återanvända på ett bättre sätt. Till exempel så är bomull ett av de svåraste materialen att återvinna och därför så har jag tittat på sätt att kunna lösa detta. Jag har jobbat mycket med att försöka att implementera stål i modebranschen, så att man kan använda det som ett tillägg till de material som vi vanligtvis tillverkar kläder av. Just nu finns det så många innovativa idéer inom modebranschen, avslutar Naim Josefi.

Mandanas låt ”Love you deny” släpptes den 15 januari på streamingtjänster och även videon hade officiell premiär samma dag.