Fler drömmer om ett liv i norr!

På uppdrag av LKAB har Novus genomfört en undersökning bland 1 000 svenskar om utvecklingen och en framtida tillvaro i norr. Undersökningen visar att var tredje svarande kan tänka sig en flytt till Norrbotten. Grete Solvang Stoltz, HR-direktör på LKAB, menar att om LKAB ska lyckas med sin stora omställning och framtidssatsning måste företaget attrahera kompetens från både övriga Sverige och andra delar av världen.

På uppdrag av LKAB har undersökningsföretaget Novus genomfört en undersökning bland 1 000 svenskar om utvecklingen och en framtida tillvaro i norr. Resultaten visar att bilden av landets nordligaste regioner är på väg att ändras i grunden.

– Det här är en avgörande fråga och en av de största utmaningarna för oss och regionen i stort. Ska vi lyckas med vår stora omställning och framtidssatsning måste vi lyckas attrahera kompetens från både Sverige och andra delar av världen till våra verksamheter i Norrbotten. Därför är det glädjande att så många redan idag ser de stora möjligheterna här, säger Grete Solvang Stoltz, HR-direktör på LKAB.

Novus undersökning visar att var tredje svarande (31%) kan tänka sig eller överväga en flytt till Norrbotten. Störst är intresset bland unga, i gruppen 18–29 år är 42 procent öppna för flytt.

– För alla som vill göra en insats för klimatet är det här möjligheten finns. Inget vi i Sverige kan göra har en större inverkan än vår pågående omställning som kommer att minska de globala utsläppen av koldioxid motsvarande två tredjedelar av Sveriges utsläpp. Det är en effekt som är tre gånger större än att parkera alla Sveriges personbilar för gott, säger Anna Lidbom, hållbarhetschef på LKAB.

Undersökningsresultatet finns på LKAB:s webbplats

Vad motiverar stockholmaren respektive smålänningen till en flytt? Ta del av undersökningsresultatet och mer spännande fakta om rörlighet och arbetsmarknaden i norr på LKAB:s webbplats.

Läs mer