”Degerfors – mer än bara fotboll”

Naturen, huspriserna, eldsjälarna – och möjligheter till spännande arbete inom den moderna stålindustrin. Värmländska Degerfors, som kanske mest är känt för sina framgångar inom fotbollen, har även mycket annat som lockar.

Rondellutsmyckning i Degerfors, foto: Michael Erhardsson/Mostphotos, Britt-Marie Room-Östberg, tillväxtstrateg i Degerfors kommun och Mladen Perkovic, produktionschef på Outokumpu i Degerfors. Detalj av plasmaskärmaskin, foto: Outokumpu.

Det lilla värmländska samhället Degerfors ligger i Bergslagen, en region som genom århundraden präglats av gruvdrift och metallindustri. Idag är Outokumpu, som är globalt ledande inom rostfritt stål, en av de största privata arbetsgivarna i den lilla orten med 10 000 invånare. Här jobbar drygt 500 personer med tillverkning av rostfria stålprodukter i olika former.

Industrin har genom åren utvecklats och är idag långt ifrån den gängse bilden som många fortfarande bär med sig. Det berättar produktionschefen Mladen Perkovic.

– Många, speciellt ungdomar, tror att det är skitigt, tungt och dammigt, men det är en otrolig missuppfattning. Idag sköts det mesta från manöverrum och det finns hur många möjligheter och utmaningar som helst att utvecklas med. Hela stålbranschen består av intressanta arbetsuppgifter.

Vill man jobba med något unikt så är stålbranschen perfekt menar Mladen Perkovic, som gärna ger exempel på hur det rostfria stålet som produceras i Degerfors i slutänden gör stor nytta.

– Vi har till exempel tillverkat rostfria brobalkar till tunnelbanebron mellan Slussen och Gamla Stan i Stockholm. Tack vare vårt rostfria stål i konstruktionen blir det mycket hållbart, underhållsfritt och miljövänligt.

Degerfors-rostfritt-stal.jpg
En del till Söderströmsbron i centrala Stockholm, som rustades upp med 500 ton rostfritt stål från Outokumpu. Foto: Outokumpu.

Mladen Perkovic, som är född i forna Jugoslavien, har bott i Degerfors nästan hela sitt liv. Han var tre år när familjen kom hit och hans pappa började jobba på bruket. Efter att ha gått ut tekniska linjen på gymnasiet och gjort lumpen började han jobba på Degerfors Järnverk som operatör. När tiderna blev sämre och bruket behövde dra ner på personal fick han istället för en uppsägning ett erbjudande om att plugga vidare på Bergsskolan i Filipstad.

– Jag tackade ja direkt. Det kändes som ett jättebra erbjudande. Jag hade redan börjat fundera på vidareutbildning så det kom väldigt lägligt.

Utbildningen ledde till en fortsatt karriär inom företaget där han idag är produktionschef. Vad är det som gjort att han blivit Outokumpu och Degerfors trogen?

– Jag har alltid fått möjligheten att utvecklas här. Både vad gäller min yrkeskarriär och personligen. Jag känner en tacksamhet mot företaget för att de tidigt trodde på mig och lät mig vidareutbilda mig.

Men det är inte bara yrkeskarriären som gjort att han valt att stanna. Degerfors erbjuder som många andra mindre kommuner i Sverige billigt boende, men inte minst närhet till natur och friluftsliv.

– Jag och min fru bestämde oss tidigt att här ska våra barn få bo. De ska inte behöva flytta många gånger utan de ska känna att de har det tryggt och bra. Jag drivs av närheten till naturen. Jag har en båt i Vänern som jag snabbt kan ta mig till. Det kallar jag livskvalitet! Och varför köpa hus i en större stad för flera miljoner när en kan hitta något bättre och billigare här?

I Degerfors är det nära till allt och för den som vill ta sig till andra platser är buss- och tågförbindelserna goda.

– Om jag vill och behöver kan jag snabbt ta mig till både till Örebro och Karlstad. Stockholm och Göteborg når jag på några timmar.

Degerfors kommun arbetar aktivt för att locka nya invånare men också företag till regionen. Britt-Marie Room-Östberg, som är kommunens tillväxtstrateg, har märkt en stor förändring under det senaste året.

– Vi har fått ett uppsving i antalet förfrågningar från företag som vill etablera sig på orten, berättar hon.

Och det är inte bara intresset att flytta befintliga verksamheter till Degerfors som ökat. Inom kommunen har man, enligt Britt-Marie Room-Östberg, även sett ett ökat intresse av att starta nya företag. Faktum är att företagandet på orten utvecklats så pass positivt att Degerfors inte mindre än två år i rad har fått pris för bästa tillväxt i Örebro län av kreditupplysningsföretaget Syna. De premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. Priset baseras på vilka företag som ökat sin omsättning, nyanställt och gått med vinst. Degerfors kommun har haft många företag som uppfyllt alla tre kriterierna och det är fantastiskt bra.

Att kommunen gör ett bra jobb när det gäller att locka nya företag, intygar Mladen Perkovic, som själv varit med i arbetet att utse årets företag.

– Jag har blivit positivt överraskad över hur många olika företag det finns, allt från små enmansföretag till större företag!

Faktum är att företagandet på orten utvecklats så pass positivt att Degerfors inte mindre än två år i rad har fått pris för bästa tillväxt i Örebro län.

– Det är såklart mycket roligt, menar Britt-Marie Room-Östberg. Vi ser en stabil tillväxt och de företag vi har här i kommunen ökar sin omsättning. Men en pandemi gör det även svårt för en del branscher. Vi kan till exempel se att antalet gästnätter i kommunen har sjunkit även om besöksantalen har ökat.

Degerfors-ander.jpgFoto: Britt-Marie Room-Östberg, tillväxtstrateg i Degerfors kommun.

I spåren av pandemin har det skett en förändring i arbetssätt. I och med det ökade distansarbetet uppskattar många det lite friare vardagslivet med en joggingrunda i skogen på morgonen eller en skidtur vid lunch om vädret tillåter för att sedan jobba lite extra på kvällen när barnen somnat. Pandemin är inte över men kanske har den blivit början på en samhällsförändring som är till fördel för mindre kommuner som Degerfors?

Till sist, en artikel om Degerfors kan ju inte skrivas utan att nämna fotbollen. Det lilla värmländska brukssamhället har nämligen ett fotbollslag av rang med många säsonger i både Allsvenskan och Superettan. Hur är det möjligt att en liten ort som Degerfors kan ha ett så bra fotbollslag?

– Det handlar om eldsjälar, säger Mladen Perkovic som tidvis också engagerat sig i klubbens styrelse. Det är eldsjälarna i det här samhället som gör det möjligt!

Finns det fler eldsjälar i Degerfors än på andra ställen?

– Nja, det kanske jag inte vågar påstå, svarar Mladen Perkovic. Men om jag skulle jämföra alla städer skulle vi kanske hamna på en topp tio-lista. Här i Degerfors har vi eldsjälar inom alla områden, inte bara inom sporten utan också inom politiken och industrin!

– Eldsjälarna finns överallt och Degerfors är en liten kommun så allas engagemang behövs, fyller Britt-Marie Room-Östberg i. För mig är Degerfors helt enkelt livskvalité. Och många som kommer hit säger att här finns så många trevliga människor!

Degerfors-plasmaskarmaskin.jpg
Plasmaskärning är en både snabb och ekonomisk metod. Outokumpu PSC Nordic är specialister på skärning av rostfria stål, alltifrån enkla standardstål till duplexa och höglegerade stålsorter. Dessutom kan höghållfasta stål och slitstål plasmaskäras. Foto: Outokumpu.