Ny el-scooter av origami-vikt rostfri plåt från Outokumpu

STILRIDE presenterar inom kort en ny svensk el-scooter konstruerad i rostfritt stål genom robotiserad origami som maximerar den platta plåtens fulla potential. Företaget startade som ett forskningsprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material.

Det svenska innovationsföretaget STILRIDE har som affärsidé att skapa tvåhjuliga fordon som går på ren elektricitet. Företaget startade som ett forskningsprojekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material och kommer under december månad att visa världen sin första prototyp, el-scootern STILRIDE SUS1, konstruerad av rostfritt stål från Outokumpu.

Den nya el-scootern har enligt ett pressmeddelande innovativa tekniska funktioner, hållbara, effektiva batterier, en stark elektrisk motor och den är utformad för att ta pendlare från punkt A till punkt B i harmoni med naturen.

STILRIDE-projektet har som mål utmana traditionella tillverkningsmetoder genom att istället använda industriell origami – en avancerad plåtformningsprocedur med origami-vikningstekniker, laserskärning och industriell robotik. Materialets egenskaper och geometriska natur nyttjas till att skapa en säkert, attraktivt och hållbart transportmedel. Den rostfria stålplåten viks med STILRIDEs egen metod som kallas LIGHT.FOLD. För närvarande simuleras tillverkningsmetoden av utvecklingsföretaget Robotdalen och den ska utvecklas vidare i en sammanslutning av företag och akademi.

Projektet leds av grundarna Jonas Nyvang och Tue Beijer. Ett tätt samarbete mellan dem, produktutvecklingsföretaget Semcon, stålverkstaden Brantheim, forskningsinstitutet RISE IVF samt ståltillverkaren Outokumpu har varit grunden för framgången. Projektet är en del av forskningsprogrammet Metalliska material som samordnas av Jernkontoret och finansieras av Vinnova.

Mer information:

Följ STILRIDEs resa via Instagram @stilride eller www.stilride.com

Läs pressmeddelande om STILRIDE, 2020-11-23 

Om människorna bakom projektet: