Alla vill tala om HYBRIT

Det är inte bara vår statsminister Stefan Löfven som ofta talar om HYBRIT-initiativets betydelse för en hållbar samhällsutveckling, även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nämnde HYRBRIT i sitt tal till medlemsstaterna. Och i Ekots senaste lördagsintervju kunde vi höra miljö- och klimatminister Isabella Lövin lovorda initiativet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nämnde HYRBRIT i sitt tal till medlemsstaterna den 16 september 2020 (skärmdump från Youtube).

Det är glädjande att budskapet om HYBRIT och den gröna omställning som pågår inom svensk stålindustri nu finns på allas läppar.

När statminister Stefan Löfven den 31 augusti invigde HYBRITs pilotanläggning i Luleå sa han bland annat att "Det är viktigt att människor i Sverige förstår hur stort det här är. Det är ett epokskifte inom svensk stålindustri."

Stefan Löfven i SVT-intervju. Foto: SVT.
Stefan Löven vid invigningen av HYBRITs pilotanläggning. Bild: SVT.

Se hela klippet från SVT Norrbotten

I september varje år håller EU-kommissionens ordförande ett tal i Europaparlamentet om det rådande läget i unionen. Talet är både ett bokslut över det gångna årets framsteg och en blick framåt mot prioriteringarna för det kommande året. Den 16 september höll ordförande Ursula von der Leyen årets tal, State of the Union 2020, till medlemsstaterna. I talet beskrev hon HYBRIT som ett exempel på hur industrins omställning kan ge stor effekt för klimatet och att det visar vätgasens potential att ge industrin nya möjligheter till grön produktion.

Se State of the Union 2020. HYBRIT nämndes 1:06:55 in i filmen:

Talet finns även att läsa översatt till svenska.

En annan varm förespråkare för HYBRIT är miljö- och klimatminister Isabella Lövin. Med anledning av att hon inom kort ska lämna regeringen och posten som språkrör för Miljöpartiet var hon den 26 september gäst i Ekots lördagsintervju. Även där talade hon om HYBRIT och svensk stålindustri.

Isabella Lövin i Ekots lördagsintervju. Foto: Desirée Hietala/Sveriges Radio.
Isabella Lövin i Ekots lördagsintervju den 26 september. Foto: Desirée Hietala/Sveriges Radio.

"Jag är så oerhört stolt över det som nu händer i svensk stålindustri" och "För några veckor sedan var jag med och invigde världens första pilotanläggning för ståltillverkning utan masugnar med kol i" säger Isabella Lövin 19.13 in i intervjun.

Lyssna på Ekots lördagsintervju med Isabella Lövin.