Dags för årlig branschsamling på Hindersmässan

Hindersmässan hölls för första gången på 1300-talet som en marknad där bergsmän från Bergslagen sålde sitt järn vidare. Traditionen med Hindersmässan lever kvar, men nu för tiden samlas gruv- och stålindustrin och även andra branscher i Örebro varje år den sista helgen i januari.

På fredag den 25 januari reser återigen kvinnor och män från gruv- och stålindustrin till Örebro för branschens traditionsenliga Hindersmässa. Järnverksföreningen, Metallkvinnor, Women in Mining och Bergshandteringens vänner bjuder in till faktaspäckade och inspirerande seminarier och många tillfällen för nätverkande.

– Jag ser fram emot att träffa branschkollegorna. I år erbjuds verkligt intressanta föreläsningar. Det handlar till exempel om material- och teknikutveckling under 200 år, hur vi kan öka jämställdheten samt om AI och digitalisering i stålindustrin, berättar Bo-Erik Pers, Jernkontorets vd.

Metallkvinnor och Women in Mining

För andra året i rad anordnar nätverken Metallkvinnor och Women in Mining ett lunchseminarium på fredagen, på Örebro slott. I år tillsammans med Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright. Seminariet är kostnadsfritt och naturligtvis öppet för alla. 

Järnverksföreningen

Järnverksföreningen är en sammanslutning av representanter för stålproducenter, branschens manufaktur- och grossistföretag, samt andra företag som har anknytning till stålindustrin. Årsmötet med seminarium och efterföljande mingel hålls den 25 janiari på Conventum. Moderator för seminariet är Lydia Capolicchio.

Bergshandteringens vänner

Bergshandteringens vänner kallas oftast BHV och är en kamratförening. Sedan 1864 har medlemmarna verkat för att "liva och underhålla intresset för hanteringen". Årsmötet med seminarium och efterföljande middag och spex hålls den 26 januari på Conventum, se www.bergshandteringensvanner.se.

Totalt 80 000 besökare under veckan

Det är inte bara gruv- och stålindustrin som åker till Örebro. Knallar, maskinhandlare och flera andra föreningar samlas under Hindersmässoveckan. Förutom den stora marknaden som nära nog täcker hela centrum så arrangeras konferenser, utställningar, seminarier med mera. Hindersmässan förväntas locka cirka 80 000 besökare och evenemang pågår 23–26 januari, enligt Örebro Kommun

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos