Naim Josefi visar stålklänningar i Långban

Sommarens utställning i Långbans gruv- och kulturby visar sex spektakulära klänningar av stål designade av Naim Josefi. Långban Moderna vill ge en inspirerande upplevelse och lyfta stålets potential. Utställningen genomförs med stöd ifrån Jernkontoret och det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material. 

– Stål är inget nytt material som behöver upptäckas, vår uppgift är bara att hjälpa nästkommande generation att hitta det, säger Naim Josefi.

Naim Josefi är modedesigner och har tagit fram kreationer som använts bland annat på Oscarsgalan, Melodifestivalen och Nobelmiddagen. Tillsammans med värmländska stålföretag har han funnit nya användningsområden för stål genom att designa klänningar i materialet.

Utställningen Gruvfrun i kreationer av stål i Långban utanför Filipstad, Värmland vill vidga besökarens perspektiv för stålets möjliga användningsområden.  

I utställningen har Naim Josefi låtit sig inspireras av den mytomspunna gruvfrun som han klätt i sex olika kreationer. Gruvfrun är i folktron ett väsen som härskar över gruvan och berget. Att förhålla sig väl till gruvfrun var ett sätt att skapa ordning och rutiner i gruvan.

Stålklänningarna visas på Långban Moderna
16 juni till 26 augusti, varmlandsmuseum.se/langban/