Branschen laddar för Hindersmässan

Hindersmässan hölls för första gången på 1300-talet som en marknad där bergsmän från Bergslagen sålde sitt järn vidare. Traditionen med Hindersmässan lever kvar, men nu för tiden samlas bland andra gruv- och stålindustrin i Örebro varje år den sista helgen i januari.

26–27 januari är det dags igen. Kvinnor och män från svensk gruv- och stålindustri vallfärdar till Örebro när Järnverksföreningen och Bergshandteringens vänner har sina respektive årsmöten och seminarier.

– Hindersmässan är en stor och mycket trevlig nätverksträff. Intressanta föredragningar och diskussioner i aktuella ämnen varvas med umgänge, berättar Bo-Erik Pers, Jernkontorets vd.

Metallkvinnor och Women in Mining

Nytt för i år är att också nätverken Metallkvinnor och Women in Mining bjuder in till lunchseminarium på Örebro slott 26 januari. Seminariet är kostnadsfritt och alla välkomnas – både kvinnor och män, se Vardagsmakt – om härskartekniker och schysst retorik

Järnverksföreningen

Järnverksföreningen är en sammanslutning av representanter för stålproducenter, branschens manufaktur- och grossistföretag, samt andra företag som har anknytning till stålindustrin.

I år hålls årsmötet med seminarium och efterföljande mingel på Hjalmar Bergman-teatern. Moderator för seminariet är Lydia Capolicchio, se Järnverksföreningens årsmöte 2018

– Varje år tar vi upp och diskuterar viktiga framtidsfrågor för stålbranschen. Nu fokuserar vi på att förstärka kompetensförsörjningen och möjligheterna med ökad digitalisering inom olika verksamhetsområden, säger Bo-Erik Pers.

Bergshandteringens vänner

Bergshandteringens vänner kallas oftast BHV och är en kamratförening. Sedan 1864 har medlemmarna verkat för att "liva och underhålla intresset för hanteringen". Föreningens kansli finns på Jernkontoret och administreras av Lena Johansson.

– Det är en väldigt social förening för branschmänniskor i alla åldrar. Årsmötet med föredragen och den efterföljande middagen med spex är höjdpunkten på året. På middagen deltar även många medlemmars respektive, berättar Lena Johansson, kanslist för BHV.

Se www.bhvonline.se för mer information.

Totalt 80 000 besökare under veckan

Det är inte bara gruv- och stålindustrin som åker till Örebro, så om man vill ha ett hotellrum ska man vara ute i god tid. Knallar, maskinhandlare och flera andra föreningar samlas under Hindersmässoveckan. Förutom den stora marknaden som nära nog täcker hela centrum så arrangeras konferenser, utställningar, seminarier med mera. I år förväntas Hindersmässan locka cirka 80 000 besökare och evenemang pågår 24–27 januari, enligt Örebro Kommun

Hindersmässan i Örebro