Jernkontoret får utökad kompetens inom bergshistoria

Vid månadsskiftet började Catarina Karlsson på Jernkontoret som ny forskningsassistent inom bergshistoria.

Arkeolog och historiker

Catarina Carlsson är uppvuxen i Örebro med släkt i Bergslagen. Parallellt med sin halvtidstjänst på Jernkontoret arbetar Catarina också halvtid som utvecklingsstrateg vid Bergslagens Medeltidsmuseum i Norberg. Tidigare har hon arbetat med forskningsprojekt och doktorandstudier som hon avslutade 2015 med att disputera i Agrarhistoria vid SLU. Avhandlingen handlar om järn- och stålkonsumtion inom det medeltida jordbruket. Catarina är med andra ord arkeolog och historiker med erfarenhet från både Riksantikvarieämbetet och flera länsmuseer.    

Vad kommer du att arbeta med på Jernkontoret?
– Jag kommer att arbeta med bergshistoria, det bergshistoriska utskottet och de bergshistoriska projekt och kommittéer som ligger under utskottet. Det blir möten, administration och ekonomihantering.

Vad är det bästa med svensk stålindustri?
– För mig som arkeolog och historiker är svensk stålindustri ett av de mest spännande ämnen som jag stött på som forskare. Det svenska stålet har inte bara historisk byggt Sveriges moderna historia utan har haft en stor inverkan på samhällsutvecklingen ända sedan järnåldern.

Varför är det så kul med bergshistoria?
– Bergshistoria är kul för mig personligen för att jag har kopplingar till Bergslagen och järnproduktion i min släkt. Som forskare är det intressant för att det är ett tvärvetenskapligt fält, där många olika discipliner möts för att undersöka en komplicerad och angelägen historia.

Vad ser du mest fram emot med att jobba på Jernkontoret?
– Jag ser fram emot att lära känna och arbeta med nya spännande arbetskamrater, men också att lära mig mycket mer om den svenska stålindustrin idag. Del lockar också att ha kontakt med alla forskare och andra intresserade som arbetar med bergshistoria.

Vad gör du när du inte jobbar?
– När man är arkeolog och historiker, och även gift med en arkeolog, så är man lyckligt lottad och gör en hel del som skulle kunna likna det bergshistoriska arbetet även på sin fritid. Ibland åker vi även till Öland och vårt sommarhus i Böda, där vi kopplar av hela familjen och trivs på stranden och i trädgården.

Vi på Jernkontoret hälsar Catarina hjärtligt välkommen!

Kontaktperson: 

Catarina Karlsson, forskningsassistent bergshistoria
catarina.karlsson@jernkontoret.se, 08 679 17 53