SSAB satsar för fossilfri framtid

SSAB går med i regeringens initiativ Fossilfritt Sverige, projektet HYBRIT får ytterligare finansiering av Energimyndigheten och SSAB Oxelösund undersöker möjligheterna att övergå från malm- till skrotbaserad produktion.

Bild: SSAB.

Idag meddelar SSAB i ett pressmeddelande att de går med i regeringens initiativ Fossilfritt Sverige, vars mål är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

– Hållbarhet är en viktig del av vår affärsmodell, både på kort och lång sikt. Med initiativet för en koldioxidfri stålindustri och många andra projekt som vi genomför för att komma bort från ett kolberoende hoppas vi kunna bidra stort till ett fossilfritt Sverige, säger Maria Långberg, personal- och hållbarhetsdirektör på SSAB.

I måndags nåddes vi också av nyheten att SSAB:s, LKAB:s och Vattenfalls initiativ för en koldioxidfri stålindustri, HYBRIT, får ytterligare stöd av Energimyndigheten. Myndigheten finansierar ett fyraårigt forskningsprojekt om sammanlagt 99 miljoner kronor.

– Energimyndighetens beslut att gå in med mer finansiering i initiativet för en koldioxidfri stålindustri är oerhört glädjande för oss. Det visar hur viktigt det här arbetet är, för stålindustrin, men också för ett fossilfritt Sverige 2045, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande från SSAB.

Samtidigt utreder SSAB Oxelösund möjligheterna till en fossilfri produktion genom att övergå från malm- till skrotbaserad produktion.

– Det är en unik möjlighet för Oxelösund att säkra produktionen i regionen. Vi har en hundraårig ståltradition på orten och om vi får en omställning till en mer hållbar produktion, kanske vi kan trygga tillverkningen det kommande århundradet, säger Jacob Sandberg plats- och produktionschef i Oxelösund.

Läs också:

Myndighet ger 50 miljoner till högriskprojekt (altinget.se)

”Tre industriprojekt som kan ge Sverige fossilfri ledning” (dn.se)

Experten: ”Vätgas-stålet kan bli verklighet” (aktuellhallbarhet.se)

Satsar ytterligare på CO2-fri stålindustri (processnet.se)

SSAB i Oxelösund vill bli fossilfria (svt.se)

Kontaktperson:

Gert Nilson, teknisk direktör
gert.nilson@jernkontoret.se, 08 679 17 05