Mina beställningar

Varukorgen är tom

Summa:

SEK

Höghållfasta rostfria stål i förvaringstank

Faktablad om hur rostfria höghållfasta stål skapar miljönytta när de används i förvaringstank.

2015. 2 s. 

Rostfria stål används normalt i miljöer som är korrosiva eller aggressiva och där det ställs höga krav på hygien. Användningen av höghållfasta rostfria stål gör det möjligt att minska mängden stål i konstruktionerna.

En förvaringstank som används för att lagra marmorslurry har uppgraderats från konventionellt rostfritt stål till höghållfast rostfritt stål. Genom uppgraderingen är det möjligt att minska tjockleken på stålplåtarna i tankens väggar och därmed reducera tankens vikt.

I en studie har man genom livscykelberäkningar undersökt miljönyttan med att uppgradera stålet i förvaringstanken. I beräkningarna ingår miljöpåverkan från stålproduktion, transport av konstruktionselementen, montering av förvaringstanken samt återvinning av stålet.

Vikten på en förvaringstank minskade med 33 % då stålet i tanken uppgraderades till höghållfasta stål. Uppgraderingen resulterar i att utsläppen av växthusgaser minskar med nästan 50 % då det behövs mindre mängd stål för att tillverka den lättare tanken.

Faktabladet är en sammanfattning av en fallstudie inom miljöforskningsprogrammet Stålkretsloppet. 
Läs mer om Stålkretsloppet

Sammanfattningen finns även på engelska:
Environmental benefits of high strength stainless steel in storage tanks, pdf, 0,8 Mb