Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till författningsförändringar för att inkludera små vätgasanläggningar i EU ETS, KN 2025/00812

Naturvårdsverket har föreslagit att mindre vätgasproduktion också ska ingå i utsläppshandeln (ETS). Det skulle ge incitament för ökad vätgasproduktion. Jernkontoret har inget att erinra mot förslaget. Jernkontoret ser positivt på om regeringen ser över gränsdragningen mellan utsläppshandeln och Klimatklivet i syfte att öka flexibiliteten för stöd inom Klimatklivet även för ETS-anläggningar.

Vätgasanläggning med Kullaberg i bakgrunden. Höganäs AB. Jernkontorets bildbank

Jernkontorets diarienummer: 19/25

Ändrad kapacitetsgräns

Jernkontoret har inget att erinra mot förslaget om att inkludera mindre vätgasanläggningar i ETS. Vi har inga synpunkter på att kapacitetsgränsen för syntesgas inte ändras.
Järn- och stålindustrin berörs främst av förslaget genom att det påverkar mängden utsläppsrätter som finns tillgängligt inom ETS när ytterligare verksamheter ska tilldelas utsläppsrätter. Naturvårdsverket har i konsekvensanalysen inte närmare relaterat den totala volymen utsläppsrätter som skulle kunna omfattas till ETS totala volym under perioden utan konstaterar bara att påverkan bedöms vara marginell. 
Utifrån rapportens analys av befintliga, planerade och eventuellt kommande anläggningar så ser vi inte att det bör ha någon större påverkan på järn- och stålindustrins tillgång och kostnader för utsläppsrätter under perioden.
 

Klargörande av gränsdragning mellan Klimatklivet och ETS

Vi är positiva till förslaget att regeringen ser över möjligheterna att få stöd inom Klimatklivet även för ETS-anläggningar. En större flexibilitet i regelverket skulle kunna öka takten för investeringar i t ex bränslebyten. Dagens krav på ökad spillvärmeanvändning och underskridande av riktmärke kan vara svåra att uppfylla. Spillvärmeanvändning är beroende på att det finns avsättning i närliggande fjärrvärmenät eller andra industrier. Riktmärkena är svåra att underskrida genom mindre åtgärder eftersom de skärs ned schablonmässigt inom ETS.
 

Bakgrund

Naturvårdsverket föreslår att vätgasanläggningar med produktionskapacitet på 0,5–5 ton/dag ska ingå i ETS. Syftet är att ge möjlighet till fri tilldelning för mindre anläggningar och därmed ge incitament för ökad vätgasproduktion och likvärdiga förutsättning för anläggningar över och under 5 ton/dag. Den nedre gränsen baseras på en balans mellan administrativa kostnader för att omfattas av ETS och intäkter via den fria tilldelningen. Naturvårdsverket bedömer att inkluderandet i ETS måste vara obligatoriskt samt att det kan införas från och med 2026.

Stockholm 21 maj 2025

Annika Roos, Verkställande direktör på Jernkontoret
Helén Axelsson, Energi- och miljödirektör på Jernkontoret