Stålbolaget H2 Green Steel ska tillverka fossilfritt stål vid Luleälven

Sverige leder utvecklingen av fossilfri stålproduktion och idag presenterades en ny industrisatsning för storskalig fossilfri ståltillverkning i Norrbotten. Ambitionen och tidsplanen är optimistisk med produkstionsstart under 2024 och en kapacitet på 5 miljoner ton stål årligen från 2030.

Foto från den digitala presskonferensen den 23 februari.

Under en presskonferens den 23 februari presenterade investmentbolaget Vargas Holding en ny industrisatsning för storskalig fossilfri ståltillverkning. Bolaget som går under namnet H2 Green Steel planerar att förlägga satsningen mellan Boden och Luleå med produktionsstart redan under 2024.

Enligt Harald Mix, en av initiativtagarna bakom H2 Green Steel, är planen att producera fem miljoner ton stål årligen, från 2030.

– Det är en ambitiös satsning och det gör mig mycket stolt att vi inom stålindustrin i Sverige går före resten av världen och leder utvecklingen mot fossilfrihet. Vi tar omställningen för klimatet till en mycket konkret nivå, inom många av våra järn- och stålföretag, men inte minst via HYBRIT-projektet. Den här satsningen på H2 Green Steel är ytterligare ett bevis på att utvecklingen mot fossilfrihet inom järn och stål sker i Sverige, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

– Behovet av stål världen över ökar, inte minst i takt med att vi ställer om våra samhällen till att bli mer hållbara. Den här nya satsningen på fossilfri stålproduktion kan förhoppningsvis öka förståelsen hos både beslutsfattare och allmänhet att tillväxt inom järn- och stålindustrin i Sverige gynnar det globala klimatet, fortsätter Bo-Erik Pers.

– Jag ser fram emot att följa den här satsningen. Fossilfri energi är en av Sveriges viktigaste tillgångar och bolaget H2 Green Steel lyfter själva elektrifieringen som nyckeln till fossilfri stålproduktion. Samtidigt vet vi att den utbyggnad av elsystemet som krävs i och med samhällets elektrifiering är en stor utmaning för hela landet. Investeringar i både nät och fossilfri elproduktion som kan garantera ett kostnadseffektivt system med hög leveranssäkerhet kommer att vara avgörande för omställningen till fossilfrihet, säger Bo-Erik Pers.

Namntung satsning i teknik för fossilfrihet

Henrik Henriksson, nuvarande vd på Scania, tillträder som vd för det nystartade stålbolaget den 1 maj 2021. Bakom initiativet står också Carl-Erik Lagercrantz, vd Vargas Holding, ordförande för Northvolt och nu styrelseordförande för H2 Green Steel, Harald Mix, styrelseordförande för Vargas Holding, vd Altor Equity Partners och nu styrelseledamot i H2 Green Steel (H2GS AB), Maria Persson-Gulda, teknisk direktör H2 Green Steel, styrelseproffset och affärsängeln Christina Stenbeck samt innovatören och entreprenören Daniel Ek.

– Vi vill vara stålindustrins Tesla, säger Carl-Erik Lagercrantz under presskonferensen.

Carl-Erik Lagercrantz beskriver också hur HYBRIT-projektet, den europeiska gröna given och bolagets egna lärdomar från utvecklingen av batteribolaget Northvolt har bidragit till skapandet av H2 Green Steel.

Med på presskonferensen var också kommunstyrelsens ordförande i Luleå, Carina Sammeli och kommunstyrelsens ordförande i Boden, Claes Nordmark. Båda skickade ett tydligt budskap om vilken viktig satsning H2 Green Steel innebär för Norrbottensregionen, för svenskt välstånd och för den globala klimatomställningen.