Stålindustrin vill se permanenta undantag från USA-tullarna

Den 1 maj meddelade Donald Trump att USA skjuter upp beslutet om tullar på stål och aluminium till den 1 juni. Den svenska stålindustrin vill se permanenta undantag för de 25-procentiga ståltullarna.

– Vi hoppas på, och räknar med, att få permanent undantag för EU och Sverige. USA behöver svenskt specialstål, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

USA:s president Donald Trump meddelade i mars att USA avser att införa tullar på stål och aluminium med 25 respektive 10 procent. Beslutet väckte starka reaktioner världen över, inte minst från EU-kommissionen, som nu diskuterar flera motåtgärder mot USA, bland annat genom att införa tull på jeans och jordnötssmör.

Flera länder undantogs tillfälligt från tullarna i samma stund som de infördes, däribland EU-länderna, och nytt beslut sköts fram till den 1 maj. Igår kom beskedet att beslutet skjuts upp ytterligare en månad.

– Vi behöver mer frihandel, inte mindre. Vi behöver ett besked om permanenta undantag, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret.

Läs också 

Frågor och svar om USA:s ståltullar

EU undantas tillsvidare från USA:s ståltullar, 2018-03-23

Slå ett slag för frihandel, Löfven, 2018-03-06

Stålindustrin kritisk till USA:s ståltullar, 2018-03-02

Kontaktpersoner:

Mathias Ternell, handelspolitisk direktör
mathias.ternell@jernkontoret.se, 08 679 17 20

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 08 679 17 10