Handelskriget mellan EU och USA är avblåst

Efter ett möte mellan EU:s ordförande och Donald Trump i onsdags meddelande båda parter att frihandeln mellan USA och EU ska öka. Svensk stålindustri välkomnar denna inriktning och hoppas på ett omtag kring ståltullarna. 

Parterna kom överens om att EU ska utöka sina importer av flytande naturgas och sojabönor och att industritullarna sänks av både USA och EU. Trump lovar också att det inte blir några höjda biltullar så länge samtal pågår.

– Det är positiva tongångar om att trappa ner handelskonflikten. Alla vinner på en rättvis och öppen handel, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.

Vad gäller de 25 procentiga tullarna på stål och aluminium som infördes i maj lovar Trump och EU att se över dessa igen.

– Vi hoppas naturligtvis på att ståltullarna tas bort så snart som möjligt. I så fall skulle EU kunna ta bort sina motåtgärder, säger Mathias Ternell.

Svensk stålindustri har en hög andel specialprodukter som säljs i mer än 140 länder. Tack vare den starka nischorienteringen är efterfrågan på svenskt specialstål god trots USA:s tullar.

För frågor kontakta:

Mathias Ternell, handelspolitisk direktör
070 257 41 41

Se även:  Frågor och svar om USA:s importtullar på stål