Svenskt stålmode på Tekniska museet

I helgen den 22-23 april är det Megahelg – mode på Tekniska museet i Stockholm, och självklart kommer svenskt stålmode att finnas på plats. Du kommer bland annat att kunna se en modevisning med den blåa stålpaljettklänning som Clara Henry bar under finalen av Melodifestivalen.

Foto: Fashion Week Stockholm.

Utöver stålpaljettklänningen kommer ett par 3D-printade stålskor med höga klackar att vara utställda under hela helgen. Skorna designades efter önskemål av artisten Lady Gaga. Klockan 14.30 båda dagarna kommer både klänningen och skorna att visas upp på catwalken. Designern Naim Josefi kommer också att finnas på plats och berätta om varför han älskar utmaningen i att arbeta med nya, oväntade material.

− Det känns jättekul att visa upp klänningen och skorna på Tekniska museet, det är en perfekt plats att inspirera andra om att använda ny teknik i modeskapande. Stål är ett väldigt spännande material att arbeta med och dessutom 100 procent återvinningsbart, säger Naim Josefi.

Klänningen består av ultratunna stålband tillverkade av Voestalpine Precision Strip i Munkfors och skorna är 3D-printade av Sandvik Materials Technology.

− En av våra utmaningar är att inspirera barn och unga till att bejaka sin nyfikenhet, att våga prova på och testa nya vägar och tankebanor. Därför är det verkligen extra roligt att kunna använda mode som en möjlig ingång till vårt favoritämne – teknik! Naim Josefis stålklänning och 3D-skor är fantastiska exempel på vad resultatet kan bli om en tillåts tänka utanför ramarna och känns som en självklar del av vår kommande Megahelg Mode. Vi är övertygade om att de kommer kunna inspirera många av våra besökare till att själva vilja arbeta med olika spännande och hållbara material i framtiden, säger Linda Sandberg, programansvarig på Tekniska museet.

Program: Megahelg – mode på Tekniska museet

Läs mer om svenskt stål på catwalken

Kontaktperson:

Anna-Karin Nyman, kommunikationsdirektör
anna-karin.nyman@jernkontoret.se, 08 679 17 10

Gert Nilson, teknisk direktör
gert.nilson@jernkontoret.se, 08 679 17 05