UF-företag släpper världens första armband i fossilfritt stål

Fyra elever på Celsiusskolan i Uppsala siktar på att göra smyckesbranschen fossilfri. Under 2023 så startade de UF-företaget Dienaci UF, som ska tillverka smycken i fossilfritt stål. Deras första produkt, ett armband i fossilfritt stål från SSAB, släpps nu till försäljning. Det allra första armbandet kommer ges till vinnaren av utmärkelsen Årets Fe 2024.

Dienaci UF är ett UF-företag (Ung Företagsamhet) som startats av Vidar Cimrell, Ludvig Brenter, Gustav Berglund och Amanda Nilsson. De är elever på Celsiusskolan i Uppsala och företaget de startat tillverkar armband i fossilfritt stål. Stålet kommer från SSAB och armbandet har en stilren design med Dienacis logotyp och texten ”Fossil free steel” ingraverat.

Dienaci vill ta ett helhetsgrepp när det kommer till att släppa en fossilfri produkt. Nu har de kommit så pass långt att de använder ett fossilfritt material och tillverkning som drivs med fossilfri el.

Idén till företaget och en fossilfri produkt uppkom under 2023. De visste att de ville tillverka något miljövänligt och då kom fossilfritt stål in i diskussionen. De spånade vidare utifrån materialet och landade i att de ville tillverka armband. Valet föll på just armband som första produkt, då det är lätt att få många att bära och ett sätt att snabbt sprida budskapet om det nya stålet och dess egenskaper, samtidigt som man kan bära det med elegans.


Från vänster till höger; Gustav Berglund, Amanda Nilsson, Ludvig Brenter , Vidar Cimrell. Foto: Dienaci

Dienaci är ett företag med stora visioner och processen från idé till produkt har varit lång.

– När idén väcktes var vi inte säkra på om den skulle gå att genomföra eftersom stålet är tillgängligt i kommersiell skala först omkring 2026. Men vi satsade helhjärtat för att få vår idé till verklighet, säger Amanda Nilsson, vd på Dienaci.

Det första Dienaci gjorde var att se över sitt kontaktnätverk och hamnade först hos Gert Nilson, forskningsdirektör på Jernkontoret. Med Gert diskuterade de sin idé och fick genom honom kontakt med designern Naim Josefi, som tidigare jobbat tillsammans med Jernkontoret. Naim delade generöst med sig av råd och hjälpte Dienaci att tänka på design och tillverkningsmetod, genom att prata om sina egna produkter och hur processen såg ut för att tillverka dem.

– Det hjälpte oss väldigt mycket, då vi fick hjälp och råd i framställningen av vårt technical-pack vilket var väsentligt för att kunna pitcha för SSAB, säger Gustav Berglund.

Dienaci gick in med ambitionen att samla all information som behövdes för att beslutet skulle vara lättare för SSAB. Via Svemin fick de kontakt med en anställd på SSAB, som kunde hjälpa till med information om materialet för att förbereda pitchen.

– Vi fick kontakt med Thomas Hörnfeldt, Vice President of Sustainable Business på SSAB. Bara att få denna möjlighet var ett stort steg på vägen för oss. Vi pitchade idén över telefon till Thomas som tipsade oss om stålpulver och 3D-printing som lämpar sig för tillverkning i små volymer. Han förmedlade kontakten till SSAB:s dåvarande pulverchef Fredrik Mikaelsson för att diskutera detaljerna, säger Amanda.

Nu började en ny resa med att förstå förutsättningarna för 3D-printing och pulverteknik. Det var i den vevan som nästa svårighet dök upp: att hitta en tillverkare som låg inom budget och var villig att ta sig an ett projekt med ett nystartat UF-företag, med betydligt mindre volymer än deras andra kunder. Med hjälp av Fredrik Mikaelsson började Dienaci att utreda 3D-printing, då det var det alternativ som skulle fungera bäst med stålpulvret. Mycket research och många möten gav information om att det i Europa endast finns ett fåtal företag som har möjlighet att 3D-printa i metall och med den finhet som behövdes för att kunna tillverka ett armband.

– Att hitta någon som kunde printa i de volymer vi ville ha var otroligt mycket svårare än vad vi först trodde, säger Ludvig Brenter.

Eftersom 3D-printing är en relativt ny process minskade utbudet av tillverkare. Utöver detta behövde pulvret vara fossilfritt tillverkat, vilket begränsade utbudet till en leverantör. Med hjälp av Fredrik Mikaelson skapades till slut en kontakt med det finska företaget HTLaser, en 3D-printing partner till SSAB som köpt provleveranser av fossilfritt pulver. Därefter enades Dienaci och HTLaser om en affär.

Utöver att 3D-printing är en exklusiv process drivs även maskinen på fossilfri gas och el, vilket gör armbanden ytterligare mer miljövänliga och följer den röda tråd i tillverkningsprocessen som Dienaci strävar efter. Med både stålpulver och en tillverkare klar kunde Dienaci nu ta det slutgiltiga steget för att producera en prototyp.

Den första prototypen togs fram i plast, i en vanlig 3D-printer. Detta möjliggjorde för experimentering med mönster, tjocklek och storlek.

– Vi har testat massa storlekar och modeller och det är svårare än vad man kan tro att designa ett armband som ska passa alla handleder, säger Vidar Cimrell.

Den färdiga modellen gjordes sedan om till en 3D-fil som HT Laser programmerar in i sin printer. När Dienaci fick den första prototypen i stål upptäcktes att armbanden hade en väldigt grov yta. Detta innebar att de behövde lägga mycket tid på att hitta rätt teknik för slipning och polering för att finishen ska se så bra ut som möjligt.

Det första armbandet går till Årets Fe 2024

Det allra första av Dienacis armband finns det en särskild plan för. Det kommer delas ut till den person som vinner utmärkelsen Årets Fe 2024. Prisutdelning hålls onsdag 6 mars.

"Årets Fe” utses från listan 40 över 40 som instiftades 2022 för att uppmärksamma kvinnor i gruv- och stålindustrin. Årets lista släpptes nyligen, se den här. Listan och utmärkelsen lyfter den kunskap och yrkeserfarenhet som dessa personer bidrar med. ”Årets Fe” går till en kvinna som gjort särskilda insatser i eller för gruv- och stålindustrin under sin karriär. "Fe" står för järn i det periodiska systemet. Förra årets fe blev Monika Sammelin, områdeschef på LKAB Malmberget.

Beställ ditt eget fossilfria stålarmband

Vill du ha ett armband i fossilfritt stål från Dienaci? Beställ på https://dienaci.com/.