Se uppskattad föreläsning av Carina Bennerhag

Arkeologen Carinas Bennerhags forskningsresultat visar att jakt- och fångstsamhällen i den arktiska delen av Europa utvecklade avancerade tekniker för järnframställning redan för två tusen år sedan. Fynden skriver om järnhanteringens historia. Nu kan du ta del av en föreläsning där Carina berättar om sin forskning.

Nu kan du på Jernkontorets webbplats ta del av en föreläsning där Carina Bennerhag berättar om sin forskning och doktorsavhandling – som har vänt upp och ned på järnhanteringens historia.

Den 2 februari deltog cirka 150 personer när Jernkontorets bergshistoriska utskott livesände ett seminarium med Carina Bennerhag.

Carina Bennerhag är arkeolog vid Norrbottens museum och nybliven doktor i teknikhistoria vid Luleå tekniska universitet. Under föreläsningen berättade hon om sin forskning och doktorsavhandling "Ståltillverkande jakt- och fångstgrupper i det forntida arktiska Europa".

Carinas forskningsresultat visar att jakt- och fångstsamhällen i norr utvecklade tekniker för stålframställning långt tidigare än vad forskarvärlden hittills hållit för sant. Redan för två tusen år sedan fanns en utbredd stålproduktion och ett mycket avancerat stålsmide i den arktiska delen av Europa (det vill säga dagens norra Norge, Sverige och Finland). Järnhanteringens historia i Skandinavien och globalt skrivs nu om.

Du som missade Carina Bennerhags intressanta föreläsning kan här ta del av inspelningen (drygt 42 minuter):

Se även: