Outokumpu i Degerfors lät unga tjejer prova på ingenjörsyrket

Outokumpu i Degerfors tar initiativ för att öka intresset för ingenjörsyrket bland unga tjejer. Genom ett samarbete med stiftelsen Womengineer, arrangerade företaget, under “Introduce a Girl to Engineering Day” den 22 mars, en inspirationsdag för att visa möjligheterna inom industrin. Syftet är att öka mångfalden och stärka kompetensförsörjningen, vilket är avgörande för företagets framtid och industriell utveckling.

Foto: Outokumpu i Degerfors. 

På Introduce a Girl to Engineering-Day den 22 mars bjöd Outokumpu in tio tjejer mellan 13 och 19 år till produktionsenheten i Degerfors. De unga entusiasterna fick möjlighet att tillsammans med några av företagets kvinnliga ingenjörer utforska vad ingenjörsarbete innebär i praktiken. Enligt Jenny Sjögren, Senior HR Business Partner på Outokumpu, är ambitionen att öka mångfalden och säkerställa framtida kompetens inom industrin.  

I samarbete med stiftelsen Womengineer, som står bakom "Introduce a Girl to Engineering Day" (IGE), erbjöd Outokumpu en särskild chans för tjejer och icke-binära ungdomar att uppleva ingenjörsyrket. Genom olika aktiviteter och problemlösningar är företagets ambition att bjuda på en både lärorik och inspirerande dag. 

Genom att arbeta för att öka intresset för teknik bland unga tjejer hoppas företaget kunna bidra till en mer jämställd industri i framtiden. Trots att det är stark konkurrens när det kommer till att locka ingenjörskompetens till Degerfors, ser Jenny Sjögren och hennes team detta som en möjlighet att locka framtida talanger. 

– Vi ser denna dag som en viktig del i vårt långsiktiga arbete för att säkra kompetens och främja mångfald inom industrin, säger Jenny Sjögren.

Foto: Outokumpu i Degerfors.  

Deltagarna hade själva sökt till evenemanget, vilket tyder på ett redan befintligt intresse för teknik och ingenjörsyrket. Outokumpu i Degerfors har inte tidigare deltagit i IGE-day, men kan absolut tänka sig att arrangera det igen.  

– Det blev en jättelyckad dag! Det är alltid positivt att ta emot ungdomar på studiebesök, men extra roligt med det här konceptet, det vill säga att tjejerna själva aktivt ansökt om att komma till oss. Det ger ju ett litet ”försprång”. Våra ingenjörer var också imponerade över hur motiverade och engagerade tjejerna var redan från start. Målet är ju förstås att så små frön av intresse för ingenjörsyrket men om någon eller några av dem skulle komma tillbaka som framtida medarbetare så skulle det förstås vara superkul, avslutar Jenny Sjögren.

Läs mer:  

Introduce a Girl to Engineering day