Teknikföretagens bildbank breddar bilden

Den 9 februari var det premiär för den nya versionen av Teknikföretagens satsning ”Bredda bilden”, en bildbank där kvinnor som verkar inom teknikindustrin eller studerar en teknisk utbildning tar plats.

Elev arbetar med verktyg på produktionsutrustning i verkstad. Foto: Maja Brand/Bredda bilden.

Den uppdaterade bildbanken Bredda bilden lanserades igår den 9 februari av arbetgivarorganisationen Teknikföretagen. I bildbanken finns fotografier av kvinnor som arbetar inom teknikindustrin eller studerar en teknisk utbildning.

En jämn könsfördelning är en av teknikbranschens viktigaste frågor, både för att klara kompetensförsörjningen och för att öka mångfald och konkurrenskraft. Representation i visuell kommunikation och media är en viktig pusselbit för att fler ska känna sig attraherade av branschen, skriver Teknikföretagen i ett pressmeddelande.

– För att Sverige ska förbli världsledande inom innovation och nya teknikområden behövs en breddad rekrytering och då måste även den stereotypa bilden av branschen uppdateras. Därför arbetar vi med att bredda bilden av vad teknik är och vem som jobbar med teknik. Initiativet Bredda bilden syftar till att vända förutfattade meningar helt enkelt, säger Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg.

Bilderna i Bredda Bilden är gratis att använda och de har inga tids- eller mediabegränsade rättigheter. Det är däremot viktigt att de används i tekniska sammanhang, att publiceringen följer pressetiska regler, se:

breddabilden.teknikforetagen.se

Även för järn- och stålindustrin är kompetensförsörjning och inkludering primära frågor.

– Det är ett jättebra initiativ av Teknikföretagen. För att klara kompetensförsörjningen måste svenska industri- och teknikföretag både attrahera och synliggöra 100 procent av kompetensen. Järn- och stålföretagen arbetar strategiskt med att vara en attraktiv arbetsplats för alla slags människor, men ännu finns det mycket att göra, säger Annika Roos, vd för Jernkontoret.

bredda-bilden2.jpg

Ingenjör håller presentation om produktutveckling och industriell design. Foto: Johanna Åkerberg Kassel/Bredda bilden.

 

Relaterad information:

Kompetensfärdplan: Kraftsamling för utbildning och kompetensförsörjning

Jernkontoret, Svemin och Industriarbetsgivarnas gemensamma färdplan för att säkra kompetensförsörjningen för gruv- och stålnationen Sverige.

Jernkontorets bildbank

Även i Jernkontorets bildbank finns fotografier av människor som arbetar i industrin, se kategorin ”Porträtt”.

Nätverket Metallkvinnor

Jernkontoret medverkar i nätverket Metallkvinnor, för kvinnor och icke-binära som jobbar inom IF Metalls avtalsområde.

40 över 40 och Årets Fe

Ett initiativ för att uppmärksamma yrkesskickliga och erfarna kvinnor över 40 år inom gruv- och stålbranscherna. För exceptionellt framstående prestationer utses även en kvinna till Årets Fe. Följande organisationer står bakom initiativet: Nätverken Metallkvinnor och Women in Mining Sweden, branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin samt arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna. (Nomineringsfasen avslutades nyligen och inbjudan till årets evenemang går ut på måndag den 13 februari – håll utkik!)