Statsministern vid byggstart i Oxelösund

I tisdags var det dags för byggstart av SSAB:s nya ljusbågsugn i Oxelösund. Ljusbågsugnen, som ska stå klar 2026, kommer att ersätta den nuvarande masugnen. Bytet innebär att värmningen byts från fossila bränslen (masugnen värms med hjälp av koks som framställts ur kol) till fossilfri el vilket innebär en sänkning av Sveriges koldioxidutsläpp med 3 procent.

Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, presenterade SSAB:s byggstart av en ny ljusbågsugn i Oxelösund.

Tisdagen den 28 november var det dags för byggstart av SSAB:s nya ljusbågsugn i Oxelösund. Ljusbågsugnen, som ska stå klar 2026, kommer att ersätta den nuvarande masugnen. Bytet innebär att värmningen byts från fossila bränslen (masugnen värms med hjälp av koks som framställts ur kol) till fossilfri el vilket innebär en sänkning av Sveriges koldioxidutsläpp med 3 procent.

På plats vid byggstarten var statsminister Ulf Kristersson som i sitt tal betonade att omställningen av industrin är nödvändig inte bara för klimatet utan att den också är nödvändig för svensk konkurrenskraft. Politikens roll är att skapa förutsättningar för omställning, medan industrin står för teknisk expertis och investeringar.

Tillsammans med SSAB:s vd och koncernchef Martin Lindqvist och Johnny Sjöström, chef för SSAB Special Steels, fattade statsministern spaden och tog det första spadtaget.

– Kan SSAB bli helt fossilfria är det en enorm sak för ett land som har sysslat med stålproduktion under en mycket lång tid. Bara den här investeringen motsvarar 3% av Sveriges utsläpp. I ett klimatomställningsperspektiv är det ett viktigt bidrag, kommenterade Ulf Kristersson i en intervju med Affärsvärlden efter byggstarten.

– Men det handlar lika mycket om svensk konkurrenskraft och Sveriges ekonomiska välstånd. Det är bara bolag som kan bli fossilfria som kommer ha en framtid på världsmarknaden. Och då gäller det att vara tidig, först till och med, i den omställningen fortsatte Kristersson.

Historiskt steg för svensk järn- och stålindustri

Investeringen i den nya ljusbågsugnen, värd 6,2 miljarder, är ett viktigt steg i SSABs omställning till fossilfri stålproduktion.

– Nu startar vi den storskaliga byggnationen och omställningen av SSABs nordiska produktionssystem. Att ersätta masugn med elektrisk ljusbågsugn är en mångmiljardinvestering. Att vi ställer om vårt nordiska produktionssystem kommer att ha en positiv inverkan såväl globalt som lokalt och hjälpa våra kunder att minska sina koldioxidutsläpp. Samtidigt behåller vi lokala jobb och förbättrar den omgivande miljön, kommenterade Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB i ett pressmeddelande.

– Det här är ett viktigt steg för svensk järn- och stålindustri och ett bevis på att omställningen sker här och nu, säger Annika Roos, vd på Jernkontoret.

Läs mer om byggstarten hos SSAB.