Sommarjobb hos Outokumpu ett bra sätt att starta arbetslivet på

Ett sommarjobb innebär en massa nya spännande och roliga erfarenheter och kan ha stor betydelse för den framtida karriären. I likhet med de senaste åren har Outokumpu i Degerfors anställt 50 sommarvikarier. Av dessa arbetar tre personer på tjänstemannasidan, Supply Chain Management. Övriga arbetar inom produktionsverksamheten. För Outokumpu är sommarvikarier en viktig rekryteringsbas – och för sommarvikarien en bra merit på CV:t.

Sofia Roxne, Moumen Albalee, Albin Ottosson, Linus Lindbäck och Joline Elovsson stärker upp bemanningen och jobbar så att verksamheten i Outokumpu i Degerfors kan rulla på under sommaren när ordinarie personal tar en välförtjänt semester. För semestervikarierna ger det en bra erfarenhet från industrin och möjlighet att knyta värdefulla kontakter för framtiden.

– Det känns fantastiskt bra! Jag gick Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet och pluggade sedan till CNC-operatör. Det är en rolig arbetsplats med varierande arbetsuppgifter, speciellt på Sliphallen där jag är, och bra arbetskamrater. Dagarna går riktigt fort här och jag hoppas verkligen att jag kan få fortsatt jobb, säger Albin Ottosson från Degerfors.

– Av de 50 sommarvikarierna är cirka hälften återvändare, vilket är jätteroligt! Det tyder på att man trivs på vår arbetsplats. Varje år skickar vi en enkät till våra sommarvikarier för feedback och utvärdering av deras tid hos oss. Resultaten visar att våra sommarvikarier trivs. De lyfter särskilt fram våra chefers engagemang, en bra introduktion och positivt bemötande från kollegor, säger Jenny Sjögren, Sr. HR Business Partner, Outokumpu i Degerfors.

För företaget, som är världsledande inom rostfritt stål, utgör sommarvikarier en viktig rekryteringsbas. Det gäller såväl operatörer och underhållspersonal i produktionen som ingenjörer och andra tjänstemannabefattningar.

– Många av sommarvikarierna studerar på olika ingenjörsutbildningar på universitetsnivå och det är viktigt för oss att de intresserar sig för oss redan under studietiden. Förhoppningsvis kommer de tillbaka och gör sina exjobb hos oss. Och både när det gäller operatörer i produktionen och framtida ingenjörer hoppas vi förstås att de vill komma tillbaka, säger Jenny Sjögren, som betonar att det är viktigt att företaget kan attrahera nya medarbetare med olika bakgrund, kön och ålder.

– Vi ska vara en modern arbetsplats där alla känner sig välkomna och trivs. Det är roligt att se att antalet kvinnliga sökande ökar för varje år, säger Jenny Sjögren avslutningsvis.

I början av varje sommar hålls ett välkomstmöte för alla sommarvikarier. Det är delar av ledningsgruppen som leder dessa tillsammans med fackliga representanter och skyddsombud. Det är viktigt att sommarvikarierna känner sig välkomna och får ett gemensamt budskap från företaget om vad man behöver tänka på som nyanställd. Företagets sätt att arbeta gäller alla och det är viktigt att alla förstår vad säkerhetsmedvenhet och en god arbetsmiljö innebär på Outokumpu.

 

Moumen Albalee, Kristinehamn: Det är min första sommar på Outokumpu. Allt är bra här! Säkerheten, arbetskamrater och arbetsplatsen. Jag har utbildat mig till CNC-operatör i Kristinehamn. Min lärare rekommenderade mig att söka jobb hos Outokumpu, jag tog mitt diplom för två veckor sedan. I sommar jobbar jag på Provavdelningen.

Linus Lindbäck, Degerfors: Jag pluggar till civilingenjör industriell ekonomi i Karlstad. Det är femte gången jag återvänder. Det är en bra arbetsplats med bra kollegor. I år är jag på SCM-avdelningen som jobbar med produktionsplanering. Jag ersätter de som går på semester och sysslar med några sommarprojekt.

Sofia Roxne, Karlskoga: Jag har säsongat en del efter gymnasiet och ska börja plugga till hösten. Det blir tekniskt basår. Nu är det kul att testa på något som jag inte gjort förut - att jobba inom industrin.  Jag har fått en positiv bild av industrin, det är inte så tungt och smutsigt som vissa säger. Det finns också ett säkerhetstänk och vi har fått utbildning, exempelvis i hur man hanterar en vinkelslip.

 

Joline Elovsson, Karlskoga: Här jobbar jag i Delningen där vi skär plåtarna till rätt storlek. Jag tog studenten för två år sedan och ska börja plugga till civilingenjör i Uppsala till hösten. Jag blev rekommenderad av en bekant att söka sommarjobb här. Tidigare har jag provat på serviceyrken, därför känns det bra att få erfarenhet från industrin som jag kan ha nytta av i min fortsatta utbildning.

 

Albin Ottosson, Degerfors: Det känns fantastiskt bra! Jag gick Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet och pluggade sedan till CNC-operatör. Det är en rolig arbetsplats med varierande arbetsuppgifter, speciellt på Sliphallen där jag är, och bra arbetskamrater. Dagarna går riktigt fort här och jag hoppas verkligen att jag kan få fortsatt jobb.