Outokumpu bjöd in 100 tjejer till inspirationsdag

Outokumpu arrangerade den 8 mars en välbesökt och uppskattad inspirationsdag för tjejer från högstadiet vid Stora Vallaskolan i Degerfors. Inspirationsdagen är en del i Outokumpus satsning på att uppmärksamma fler tjejer på att stålindustrin erbjuder utvecklande arbeten och bra möjligheter. På längre sikt är målet att nå en jämnare fördelning mellan andelen män och kvinnor i företaget.

Outokumpu vill att fler tjejer ska få upp ögonen för hur spännande och kul det kan vara att jobba inom stålindustrin. Därför passade företaget på att bjuda in högstadietjejer från Stora Vallaskolan i Degerfors till en inspirationsdag den 8 mars – på självaste internationella kvinnodagen.

– Vi tycker det är jätteviktigt att ha en arbetsmiljö där alla medarbetare trivs och får möjlighet att växa. Att jobba med mångfald är en betydande del för att alla ska känna sig välkomna att arbeta hos oss, säger Jenny Sjögren, Senior Business Partner på Outokumpu Degerfors.

Outokumpu-inspirationsdag5.jpg

Inspirationsdagen genomfördes i ett samarbete mellan Outokumpu, den lokala IF Metall-klubben och skyddsombud.

– Vi i Järnbruksklubben tycker att det är jätteroligt att vi samverkar med företaget och kan göra de här viktiga aktiviteterna tillsammans, säger Anette Blom, ordförande Järnbruksklubben IF Metall.

Outokumpu-inspirationsdag2.jpg

Andelen kvinnor som jobbar på Outokumpu i Degerfors är idag lägre 15 procent. Målet är att fördelningen mellan män och kvinnor ska bli jämnare.

– Den svenska stålindustrins framgångar bygger på förmågan att kunna attrahera, anställa, utveckla och behålla kvalificerade medarbetare. Sommarvikarierna är en viktig rekryteringsbas för oss och vi behöver göra mer för att attrahera fler tjejer och människor med olika bakgrund som söker sig till oss. Inspirationsdagen är ett sätt att uppmärksamma detta och berätta om vilka möjligheter till arbete som finns hos oss på Outokumpu, säger Jenny Sjögren.

Under inspirationsdagen fick drygt 100 högstadietjejer från Stora Vallaskolan chansen att träffa kvinnliga operatörer, delta i verkstur, tävla i en Lego-övning för att belysa våra sätt att arbeta, luncha på anrika restaurang Bruksmässen. Dagen avslutades med utdelning av så kallade goodie bags.

Outokumpu-inspirationsdag3.jpg

Outokumpu-inspirationsdag4.jpg

Flera tjejer som deltog under dagen tyckte att det var väldigt intressant att få se Outokumpus verksamhet, att det var mycket större än de trodde. Renare och finare än förväntat också. Ett flertal blev också nyfikna på att sommarjobba på företaget längre fram.

 

Internationella kvinnodagen infaller den 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Fotografier ovan av:
Anne-Marie Mälman, operatör i valsverket
Alexander Eklöf, HR Degerfors