Nytt verktygsstål från Uddeholm för krävande smide

Uddeholm har utökat sitt erbjudande till smideskunder med höga krav. Det nya verktygsstålet Uddeholm Skovlar är utvecklat i Hagfors där stålet också tillverkas. Uttryckliga behov från kunder som smider komponenter till flyg- och fordonsindustrin eller till medicinska applikationer ligger till grund för utvecklingen. Nedan berättar Sebastian Sivertsen, produktchef på Uddeholm, om stålet och dess bakgrund.

Sebastian Sivertsen, produktchef för varmarbete på Uddeholms AB, är stolt över företagets nya verktygsstål Uddeholm Skolvar. Foto: Uddeholm.

Sebastian Sivertsen är produktchef för varmarbete hos ståltillverkaren Uddeholms AB. Han är stolt och ivrig när han börjar berätta om Uddeholms nya produkt inom smidesfamiljen, Uddeholm Skolvar.

– Vi har utvecklat Uddeholm Skolvar för att möta de tuffa kraven som idag finns som idag finns inom flyg-, medicin- och fordonsindustrin. Givetvis har vi tagit höjd för framtida krav från kunderna, och jag skulle faktiskt vilja påstå att med Uddeholm Skolvar sätter vi en ny global standard inom smide, säger Sebastian Sivertsen.

Uddeholm Skolvar togs fram utifrån ett kundbehov som signalerades av Uddeholms globala säljorganisation. De som smider komponenter till flyg- och fordonsindustrin eller till medicinska applikationer behöver ett verktygsstål med snäva toleranser och då krävs egenskaper som varmnötningsmotstånd och förmåga att klara av hög värme utan att kompromissa med hårdhet, slitstyrka eller formstabilitet. Uddeholm Skolvar kan till exempel användas vid framtagning av höftproteser och inom fordonsindustrin är ett applikationsområde kugghjul i växellådor.

– Med Uddeholm Skolvar kommer kunderna att få längre produktionsserier och med högre kvalitet på slutprodukten. Anledningen är att verktyget håller formen bättre och under en längre tid, säger Sebastian Sivertsen och fortsätter:

– Uddeholm Skolvar är en höglegerad produkt med karbider som ger högt varmnötningsmotstånd utan att förlora förmågan att klara av hög värme utan att tappa i hårdhet eller förlorar sin slitstyrka.

Uddeholm-höftled.jpg

Uddeholm Skolvar kan till exempel användas vid framtagning av höftproteser. Foto: Uddeholm.

Enligt Uddeholm kommer den nya produkten även att stötta kunden i deras hållbarhetsarbete, genom den höga kvaliteten och formstabiliteten på slutprodukten. Helt enkelt färre kasserade slutprodukter för kunden, genom ett bättre utbyte.

Utvecklingstiden – från idé via utveckling och applikationstester till färdigt material i lager – tog två till tre år. Produktens namn grundar sig i dess egenskaper.

– Det fanns flera namnförslag, men vi fastnade för Uddeholm Skolvar. Ordet Skol kommer från den nordiska mytologin. Skol är en av två vargar som jagar solen och månen över himlavalvet, och just Skol jagar solen. För att kunna jaga solen behövs egenskaperna som återfinns i produkten: varmnötningsmotstånd, och förmågan att klara av högvärme utan att tappa i hårdhet eller förlorar sin slitstyrka, avslutar Sebastian Sivertsen.

Källa: Pressmeddelande från Uddeholms AB

Läs mer om Uddeholm Skolvar (uddeholm.com)

Vid frågor, vänligen kontakta:

Sebastian Sivertsen, Produktchef, Uddeholm
tel. 070 20 34 297

Robert Gustafsson, Brand and Communication Manager, Uddeholm
tel. 072-547 08 04