Järn- och stålindustrin deltog i regeringens nationella klimatmöte

I fredags bjöd regeringen in till ett nationellt klimatmöte där en rad företag och organisationer deltog, däribland Jernkontoret genom vd Annika Roos. Även representanter från företag inom järn- och stålindustrin deltog.  I ett antal paneldiskussioner med representanter för näringslivet, civilsamhället, intresseorganisationer och akademin lyftes bland annat EU:s klimatpaket Fit for 55, fossilfrihet, elproduktion, förenklade och kortade tillståndsprocesser och möjligheterna med ny teknik.

Illustration: Regeringskansliet

Som ett led i regeringens arbete med att ta fram en klimathandlingsplan för mandatperioden, i syfte att nå de nationella klimatmålen, arrangerades det nationella klimatmötet 2023 den 16 juni i Stockholm.

Under vintern och våren har regeringen arrangerat branschsamtal om klimatomställningen med en rad centrala aktörer för att hörsamma företagens hinder och möjligheter i omställningsarbetet. En av de branscher som bjudits in är svensk basindustri och däribland järn- och stålindustrin. Den 16 maj bjöd energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari in bland andra SSAB och Höganäs AB till ett rundabordssamtal. Samma dag bjöds Industrirådet, vari Jernkontoret ingår, in till ett industrisamtal med Ebba Busch med syftet att diskutera prioriteringar och framtida samverkan med industrins parter.

i fredags hölls det nationella klimatmötet där statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsministern och klimat- och miljöministern medverkade.  Till mötet hade representanter för näringslivet, civilsamhället, intresseorganisationer och akademin bjudits in för att delta i diskussioner om Sveriges framtid och vägen mot nettonollutsläpp 2045. Från järn- och stålindustrin deltog Jernkontorets vd Annika Roos samt representanter från SSAB och Höganäs AB.

Mötet den 16 juni inleddes med att statsministern talade och därefter övergick mötet i panelsamtal med fokus på EU:s klimatpaket Fit for 55, fossilfrihet, elproduktion, förenklade och kortade tillståndsprocesser och möjligheterna med ny teknik.

– Det är bra att regeringen lyssnar på företagen om vilka behov som finns för att omställningen ska vara möjlig. Men nu krävs att gå från ord till handling och, som lyftes på klimatmötet, ett högt tempo är avgörande, säger Annika Roos, vd på Jernkontoret.

Läs programmet för nationella klimatmötet, 16 juni (regeringen.se)

Relaterat:

  • Här kan du läsa mer om vilka politiska åtgärder järn- och stålindustrin ser som prioriterade: Vi tycker - Jernkontoret