Givande och viktigt att politiker gör verksbesök

I veckan besökte Sveriges EU-minister Jessika Roswall Outokumpus stålverk och valsverk i Avesta. Politikerbesök i industrin är viktiga anser Jonas Nordlund, kommunikationsansvarig på Outokumpu. Diskussionerna om förutsättningar, utmaningar och möjligheter gynnas av att politiker upplever verksamheten på plats.  

EU-minister Jessika Roswall på verksbesök i Avesta för att se valsningen i Outokumpus varmbandverk. Foto: Outokumpu.

EU-ministern Jessika Roswall besökte rostfria ståltillverkaren Outokumpu i Avesta torsdagen 30 november. Besöket inleddes med företagspresentation av platschef Christian Dufhaus, därefter verksvisning på stålverket och varmbandverket.

– Vi uppskattar verkligen när våra politiker visar intresse för det vi gör och det är förstås viktigt att vi har en dialog. Jag tror diskussionerna om förutsättningar, utmaningar och möjligheter för både Outokumpu och verksamheten i Avesta blir bättre när man får uppleva verksamheten på plats, säger Jonas Nordlund, kommunikationsansvarig på Outokumpu.

ministerbesök-Outokumpu-1.jpg

Patrick Larsson, chef Stålverket och Elias Nybacka Reiland, processutvecklare, berättade om verksamheten i stålverket och att vi i Sverige behöver säkerställa stabil tillgång på effekt och fossilfri el.

ministerbesök-Outokumpu-3.jpg

På varmbandverket informerade processchef Sandra Mickelsson och Fredrik Östberg, chef Varmband bland annat om ett av Outokumpus framgångsrika projekt med syrgasinjicering i stegbalksugn B. Det kommer att minska användningen av gasol med 10–15 procent, vilket medför att även företagets koldioxidutsläpp minskar. Samtidigt kommer kapaciteten att öka.

ministerbesök-Outokumpu-2.jpg

Besöket inleddes med att Anna Hagström, Statsrådsberedningen, och Jessika Roswall fick en aktuell uppdatering om vad som händer på Outokumpu. Här flankerade av Christian Dufhaus, platschef Outokumpu i Avesta och Jonas Nordlund, kommunikationsansvarig.

Alla fotografier ovan är från Outokumpu.

_____________

Läs mer:

För att den pågående omställningen av svensk järn- och stålindustri ska kunna fortsätta krävs en industripolitik som river hindren och skapar förutsättningar för omställningen. En god industripolitik är också en bra klimatpolitik. Här kan du läsa mer om frågor som är särskilt prioriterade för den svenska järn- och stålindustrin.