Fint, roligt och lärorikt längs #järnrutten

#Järnruttenveckan är Ekomuseum Bergslagens årliga, storslagna aktivitetsvecka. Runt om i Bergslagen anordnas under perioden 1–9 juli mer än 200 aktiviteter med koppling till järnets historia.

Den första lördagen i juli är det "Järnets dag" i Karmansbo Bruksmiljö – ett av besöksmålen under #järnruttenveckan. Där kan besökarna se järnhanteringen som den var för 250 år sedan, med det heta järnet i autentisk miljö. Foto: Karmansbo bruksmiljö, www.karmansbo.se

Just nu förbereder sig de enskilda arrangörerna för besöksmålen i Ekomuseum Bergslagens stora satsning #järnruttenveckan, som i år infaller 1–9 juli. På många platser runt om i Bergslagen kan besökarna upptäcka järnets historia och utforska industriminnen i vackra och intressanta miljöer.

– Ekomuseum Bergslagen finns i sju kommuner i Västmanland och Dalarna och besöksmålen innefattar både stora och små historiska miljöer. Där finns väldigt mycket kunskap och historia att ta del av, berättar Malin Andersson, verksamhetschef för Ekomuseum Bergslagen.

De historiska miljöer som går att besöka under #järnruttenveckan kan vara allt ifrån världsarv, slott och besöksgruvor till hyttor, smedjor, herrgårdar, stugor och torp, hembygdsgårdar och bergsmansgårdar.

Det var med inspiration från konstrundorna som Ekomuseum Bergslagen 2016 arrangerade den första #järnruttenveckan. Sedan dess har programmet vuxit rejält. Programmet för 2023 omfattar i skrivande stund mer än 200 programpunkter, men fler tillkommer in i det sista.

– Järnruttenveckan är en stor och rolig satsning då det myllrar av aktiviteter i vår region. Det går inte att hinna se allt på en vecka, men vi hoppas att besökare under järnruttenveckan får upp ögonen för alla ekomuseets 68 besöksmål som de kan besöka vid senare tillfällen, säger Malin Andersson och fortsätter:

­– Besöksmålen finns ju inte bara den här veckan, utan har aktiviteter hela somrarna, några har det även under vinterhalvåret och på de flesta kan man boka en guidning på en tid som passar en själv, om man inte har möjlighet att gå dit när det är öppet.

Se programmet för #järnruttenveckan 2023

Järnrutten2023.jpg